Medeleven en hulpacties

'In mijn vrije tijd verkocht ik voor de deur van allerlei feestzalen rood-wit-blauwe speldjes voor een dubbeltje. Dat geld ging dan naar een fonds om hulpgoederen voor Nederland te kopen. Alles draaide om Nederland.'
Jacqueline Wijngaard

Veel Surinamers, Antillianen en Arubanen voelen zich verslagen als Nederland wordt bezet door Duitsland. Ze leven hartstochtelijk mee met de gebeurtenissen in Europa.

Allerlei organisaties worden opgericht om de band met Nederland in ere te houden, en om geld in te zamelen voor de oorlogsslachtoffers en de geallieerde oorlogvoering.

Spitfire, torpedojager en zilverpapier
De bevolking brengt vele honderdduizenden guldens bijeen, onder andere voor de aankoop van een Spitfire gevechtsvliegtuig en een torpedojager. Ook wordt er ijverig zilverpapier ingezameld voor de oorlogsindustrie.

Voor de geallieerde soldaten worden truien en sokken gebreid. Jaarlijks zijn er herdenkingen voor de in mei 1940 omgekomen Nederlandse soldaten.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor