Herdenking

Suriname Waakt
In februari 1941 wordt - met steun van het gouvernementele bestuur - Suriname Waakt opgericht. Deze organisatie had als doel ‘het versterken van de nationale gevoelens, het verder doen doordringen en bewust maken der Nederlandse traditie en cultuur en het opvoeren van het saamhorigheidsidee’.­

Suriname Waakt organiseerde jaarlijks in de meidagen in theater Bellevue een ‘Nationale Betooging’, waarbij de gevallen Nederlandse soldaten werden herdacht. Daarbij werd twee minuten stilte gehouden, een gebruik dat ook bij de naoorlogse herdenkingen in Nederland centraal kwam te staan.

Antillen
In de oorlogsjaren wordt ook op de Antillen jaarlijks de Duitse inval in Nederland herdacht. Bij de opening van de Staten op de eerste dinsdag in april staat men stil bij de ­'overweldiging van ons vaderland'. ­

Er vinden herdenkingsdiensten plaats in alle kerken, synagogen en moskeeën en ­'... terwijl de militaire vlag werd geheschen stopte het verkeer op het geheele eiland voor een minuut'.

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor