Spitfirefonds

'We hebben ook eens een grote revue opgevoerd om geld in te zamelen. Ik heb daarin zelf meegedaan aan een dansje. Er waren liedjes over de Spitfire. We hebben ook veel gebreid en gehaakt voor de Engelsen van de RAF. Er was een comité dat dat regelde. Daar haalde je wol en breipennen op. Je kon ook breiles krijgen, want veel vrouwen konden niet breien. We woonden immers in een warm land.’
Zita Moreno

Er wordt onder andere geld ingezameld voor de geallieerde oorlogvoering. In 1941 wordt het Spitfirefonds opgericht onder leiding van J. Wijngaarde van de krant Suriname.

Gevechtsvliegtuig 'Suriname'
Door inzamelingsacties en loterijen brengt het fonds 38.000 gulden bijeen voor de aankoop van een Spitfire gevechtsvliegtuig, destijds een enorm hoog bedrag.

De aangekochte Spitfire kreeg de passende naam Suriname. Daarna wordt geld ingezameld voor een torpedojager ter vervanging van het schip Van Galen, dat in Rotterdam is vergaan tijdens de meidagen van 1940.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor