Nederlands-Indië

'Toen wij na de overgave van de Japanners in 1945 tegen de Javanen - de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders - moesten vechten, hebben wij geprotesteerd; in Suriname zijn het onze buren en misschien vecht je tegen hun familieleden. Door de Nederlandse legerleiding werd dit niet gewaardeerd. Toen we in Suriname aankwamen werden wij afgekeurd voor de militaire dienst. Zonder duidelijke reden.'
William Watson, vrijwillige militair in Nederlands-Indië

Na de capitulatie van Japan raken de Surinamers betrokken bij de strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders.

Gezamenlijk vragen de vrijwilligers overplaatsing aan, omdat ze niet willen vechten tegen de Indonesiërs. De Nederlandse legerleiding heeft daarvoor weinig begrip, maar ze stemt er mee in uit angst dat de Surinamers zich bij de onafhankelijkheidsstrijders aansluiten.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor