Koninklijk bezoek

'Juliana, maar vooral ook Wilhelmina waren in die tijd goden voor ons. Je moet niet vergeten dat Wilhelmina’s opa de slaven in Suriname heeft vrijgemaakt. Wij zijn van de generatie dat Holland alles voor ons was.'
Jacqueline Wijngaard

Door de oorlog is het contact met Nederland verbroken. Het contact met de Nederlandse regering, nu in Londen, en met de Koninklijke familie wordt juist hechter dan voorheen. Ministers komen langs op hun reizen van Londen naar Washington.

Oranjes op bezoek
In oktober 1942 brengt Prins Bernhard, als eerste lid van het Koninklijk Huis in honderd jaar, een bezoek aan Curaçao, Aruba en Suriname. In november 1943 volgt prinses Juliana die ook Bonaire en Sint Maarten bezoekt. Juliana en Bernhard worden uitbundig ontvangen.

Jaarlijks zijn er allerlei feesten en parades om Koninginnedag te vieren. Vooral de creoolse bevolking is heel oranjegezind. Zij zien koning Willem III als degene die een eind heeft gemaakt aan de slavernij.

Prins Bernhard
‘De tocht van ‘t vliegveld Hato naar de stad was een ware triomftocht. De wegen waren vol mensen. Iedereen juichte en jubelde.’
Frater Martinus

‘Niet zonder ontroering heb ik na ruim twee jaren op vreemde bodem vertoefd te hebben, weer Nederlandse grond betreden.’
Prins Bernhard tijdens zijn bezoek aan Suriname

De komst van prins Bernhard is wel aangekondigd, maar hij arriveert eerder met zijn vliegtuigje in Curaçao dan verwacht. Gouverneur Kasteel wordt gewaarschuwd en haast zich naar vliegveld Hato. Daar stapt de prins nogmaals, maar nu met alle ceremoniële aandacht, uit zijn vliegtuig.

Op 24 oktober maakt de prins een kort uitstapje naar Aruba, daar bezoekt hij de olieraffinaderij. Van Curaçao vliegt hij door naar Suriname waar hij verblijft. Met gouverneur Kielstra maakt hij een rondrit door Paramaribo en brengt een bezoek aan de bauxietmijnen.

Prinses Juliana
‘Na de aubade had een parade plaats van de op Bonaire gestationeerde troepen. Hierna was een receptie in de passangrahanen deze duurde tamelijk lang, want iedereen op Bonaire wilde de Prinses een hand geven.’
Frater Martinus

Prinses Juliana maakt een rondvlucht boven Sint Eustatius en Saba. Ze vliegt ongeveer 10 minuten boven deze eilanden. Schoolkinderen vormen op dat moment een grote V van Victorie en de O van Oranje.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor