Zelfstandigheid

Van oudsher komen de meeste leidinggevenden in de West uit Nederland. Tijdens de oorlog krijgen Surinamers, Antillianen en Arubanen zelf belangrijke posities in handen. Hun zelfvertrouwen groeit en ze krijgen behoefte aan meer zelfbestuur.

Zelfbeschikkingsrecht
Dit wordt versterkt door het Atlantic Charter, waarin het zelfbeschikkingsrecht van volken wordt erkend door Amerika en Engeland. Op 6 december 1942 belooft ook Koningin Wilhelmina in een radiotoespraak de koloniën na de oorlog meer zelfstandigheid.

'Baas in eigen huis'
In Suriname wordt in 1943 de Unie Suriname opgericht, met als leus ‘baas in eigen huis’. Leden van de eerste politieke partij op de Antillen gebruiken in 1944 dezelfde leus. Ze willen meer zeggenschap. Maar de gouverneurs hebben door de oorlogssituatie alle macht.

Vooral de eigenmachtige Surinaamse gouverneur Kielstra geeft de nieuwe oppositie geen kans. De Surinaamse politicus Wim Bos Verschuur protesteert hiertegen bij Koningin Wilhelmina. Kielstra laat hem meteen arresteren, tot woede van veel Surinamers. De politieke rel wordt gesust met de vervanging van Kielstra door de minder autoritaire gouverneur J.C. Brons.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor