Politieke onrust

‘Bos Verschuur betekende veel voor jonge mensen. Hij opende onze ogen voor de bedoelingen van Nederland met Suriname. We noemden hem ‘oom Wim’. Heel wat jonge jongens hebben in zwarte verf 'weg met de Hollanders' geschreven. Ze werden allemaal opgepakt.’
Eugene Lafour

Kielstra tegen Bos Verschuur
De grotere economische zelfstandigheid tijdens de oorlog verstekt de behoefte aan meer politieke zelfstandigheid. De autoritaire Surinaamse gouverneur Johannes Kielstra moet daar niets van weten. Hij maakt zich zo gehaat dat het populaire statenlid Wim Bos Verschuur een verzoek schrijft aan Koningin Wilhelmina om Kielstra te verwijderen.

Zodra Kielstra dit hoort laat hij Bos Verschuur gevangenzetten. Er begint nu een anti-Nederlandse stemming te ontstaan. De regering in Londen grijpt in en plaatst Kielstra over. Zijn opvolger J.C. Brons is gematigder. De politieke onrust neemt af. Bos Verschuur mag weer naar huis, op voorwaarde dat hij niet meer politiek actief is.

'Diepe verontwaardiging en ontevredenheid heerst in den lande over het beleid van den Gouverneur in Suriname. Het volk voelt zich door een breeden kloof gescheiden van het Bestuur. En dit, helaas, begint ook den Band met het Oranjehuis merkbaar aan te tasten.’
Wim Bos Verschuur in zijn brief aan Koningin Wilhelmina, 23 juli 1943

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor