De kwestie Meyer

De gevangenen uit Nederlands-Indië worden slecht behandeld. Ze worden gezien als echte landverraders. In het afgelegen Kamp Jodensavanne moeten ze hard werken onder strenge bewaking.

In november 1942 weigeren vijf geïnterneerden een opdracht uit te voeren. Ze worden in houten strafcellen gegooid. Met behulp van een zelfgemaakte zaag kunnen vier gevangenen ontsnappen.

Ze worden opgepakt, vastgebonden, mishandeld en na vijf dagen met een bootje naar Paramaribo gebracht. Daar worden ze verhoord door de Territoriaal Commandant Meyer, die twee van hen laat doodschieten. Officieel wordt bekend gemaakt dat zij op de vlucht zijn doodgeschoten.

Na de oorlog blijkt dat ze geboeid en van korte afstand met vijf kogels van achteren zijn neergeschoten. In Nederland wordt besloten Meyer niet te vervolgen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor