Prinses Irene Brigade

‘We gingen als bewaking mee op de bauxietboten die van en naar de bauxietmijn Moengo gingen, om sabotage tegen te gaan. Als één boot zou zinken, zou de rivier verder onbruikbaar zijn. De tocht duurde ongeveer twaalf uur.’
Dik Dikkers, Prinses Irene Brigade

De Amerikaanse president F.D. Roosevelt biedt op 1 september 1941 koningin Wilhelmina per brief aan om drieduizend Amerikaanse militairen naar Suriname te sturen.

Amerikanen onder Nederlands opperbevel
De Nederlandse regering in ballingschap wil niet helemaal afhankelijk zijn van de geallieerden. Ze stelt daarom heldere voorwaarden: de Amerikaanse troepen moeten onder Nederlands opperbevel staan.

Er worden ook 156 soldaten van het in Engeland en Canada gevormde Nederlandse leger, de Prinses Irene Brigade, naar Suriname gezonden.

‘Ik was op oefening in Engeland toen het bericht kwam dat er vrijwilligers werden gezocht ter versterking van de defensie in Suriname. Binnen 24 uur zaten we op een schip naar de West. We waren zwaar bewapend, met tommyguns, handgranaten en moderne geweren. De ontvangst aan de kade van Paramaribo was overweldigend.’
Anton van den Hoek, Prinses Irene Brigade

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor