Strijd tegen de Duitsers

De Duitsers lijden in 1943 grote verliezen in Rusland en Noord-Afrika. Zij kunnen de aanvallen in het Caribisch gebied niet langer volhouden. worden ook schepen met Surinaams bauxiet aangevallen.

Duitse aanvallen op olie-industrie
In de nacht van 18 op 19 april reageert de kustartillerie alert. Zij kan een aanval op de olie-installaties aan de Bullenbaai op Curaçao voorkomen. Tijdens deze zo genoemde Operatie Paukenschlag.

In de nacht van 15 op 16 februari 1942 wordt de eerste Duitse torpedo op het westelijk halfrond bij Aruba afgevuurd. Met als doel het tankerschip Pedernales. De lading ruwe olie vliegt in brand, maar het schip zinkt niet. Vier andere tankers worden tot zinken gebracht. Daarbij komen tientallen bemanningsleden om.

Amerikaanse reactie
De pas gearriveerde Amerikanen komen meteen in actie. Zij laten enkele oorlogsvliegtuigen en torpedojagers naar het gebied komen. In de weken na de eerste aanval brengen de Duitse duikboten in het Caribisch gebied in totaal 21 schepen tot zinken, maar nieuwe aanvallen op de raffinaderijen blijven uit.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor