In Nederland

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 wonen er in Nederland slechts enkele duizenden Surinamers en Antillianen. De meesten zijn er tijdelijk, voor studie of vakantie. Ze behoren tot de joods-blanke of creoolse elite.

Na de Duitse inval op 10 mei 1940 sneuvelen er enkelen in de vijf dagen dat Nederland strijdt tegen de Duitse overmacht.

Zwarte Antillianen en Surinamers niet vervolgd
Na de capitulatie van het Nederlandse leger wonen de Surinamers en Antillianen - die vrijwel allemaal òf joods òf gekleurd waren - in een Nederland met een regime dat de superioriteit van het 'arische ras' preekt. Het contact met familie overzee wordt volledig verbroken.

Op den duur blijkt dat de zwarte Surinamers en Antillianen niet worden vervolgd, al lag dat in de lijn van het nationaal-socialistische rassenbeleid. De vervolging van de joden heeft voor de Duitsers prioriteit en er zijn in Europa maar heel weinig zwarten.

Joodse Antillianen en Surinamers wel vervolgd
Anders dan hun gekleurde landgenoten worden de Surinaamse en Antilliaanse joden in Nederland dus wel vervolgd, hoewel hun positie iets minder hopeloos is dan die van de Nederlandse joden.

In Nederland is in de bevolkingsregistratie vaak niet na te gaan welk geloof hun ouders en grootouders hadden. Sommige joden uit de West worden daardoor niet als jood geregistreerd en dus ook niet gedeporteerd. Naar schatting worden er toch nog 150 Surinaamse en Antilliaanse joden vanuit Nederland weggevoerd naar de vernietigingskampen.

Er worden wel maatregelen getroffen tegen de zwarte Surinamers en Antillianen. Zo mogen zwarte jazzmuzikanten niet meer optreden in cafés.

Studentenverzet
Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn, lijkt het erop dat de Surinamers en Antillianen - vergeleken met de Nederlanders in het algemeen - veel verzet plegen. Dit komt deels omdat veel Surinamers en Antillianen studenten zijn, een groep die als geheel een grote bijdrage levert aan het verzet. Het feit dat het nazi-regime racistisch is, geeft Surinamers en Antillianen een extra reden om zich te verzetten.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor