Verzetsstrijder

Relatief veel Surinamers en Antillianen in Nederland zijn actief in het verzet. De bekendsten zijn Anton de Kom, George J.L. Maduro en Segundo J.A. Ecury.

Daarnaast zijn er ook vele Surinamers en Antillianen, die hun leven hebben gewaagd in het verzet tegen nazi-Duitsland onbekend gebleven. In het boek, dat bij de tentoonstelling over 'De West' verschijnt, is een overzicht opgenomen met biografische gegevens van deze verzetsmensen. Hieronder staan er drie van hen.

Segundo Jorge Adelberto ('Boy') Ecury
Segundo Jorge Adelberto (‘Boy’) Ecury (Aruba; 1922 - 1944) vertrekt in 1937 naar Nederland om te gaan studeren. Na vele omzwervingen belandt hij in 1942 in Tilburg.

Hij raakt waarschijnlijk bij het verzet betrokken via zijn vriend, Luis de Lannoy, een student uit Curaçao. Samen met hem probeert hij onder andere met brandbommen volgeladen Duitse vrachtauto's te vernietigen. Later voert hij verschillende sabotageacties uit voor de Raad van Verzet in Oisterwijk en de KP (Knokploegen) in Den Haag.

Door verraad wordt Boy op 5 november 1944, met wapens op zak, gearresteerd. Op 6 november 1944 wordt hij op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. In 1947 wordt zijn stoffelijk overschot op Aruba met militaire eer herbegraven.

Op Aruba wordt ook een standbeeld van hem onthuld. In 1984 krijgt Ecury postuum het Verzetsherdenkingskruis.

Anton de Kom
Anton de Kom (Suriname; 1898 - 1945) vertrekt in 1920 naar Nederland. Hij is een bekende linkse activist. Eind 1932 keert hij terug naar Suriname, maar wordt vanwege zijn antikoloniale activiteiten in 1933 naar Nederland verbannen.

Tijdens de bezetting schrijft hij onder meer stukken voor de Haagse editie van de illegale kranten De Waarheid en De Vonk. Op 7 augustus 1944 wordt hij, met belastende papieren op zak, op straat gearresteerd. Hij zit gevangen in de strafgevangenis in Scheveningen en vervolgens in de concentratiekampen Vught, Sachsenhausen en Neuengamme.

Aan het eind van de oorlog wordt hij naar Sandbostel overgebracht. Hij overlijdt daar op 24 april 1945 aan tuberculose. In 1982 krijgt hij postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

George John Lionel Maduro
George John Lionel Maduro (Curaçao; 1916 - 1945) komt uit een gegoede joodse familie op Curaçao. Hij studeert rechten in Leiden.

Tijdens de meidagen van 1940 vecht hij als reserve-tweede-luitenant der huzaren in de omgeving van vliegveld Ypenburg. Na een heroïsche bestorming van villa Leeuwenburg aan de Vliet bij Voorburg weet hij met enkele manschappen elf Duitse parachutisten gevangen te nemen. In 1940 en 1941 wordt Maduro enige tijd opgesloten.

Hij duikt onder en komt in contact met het verzet. Hij raakt betrokken bij de organisatie van een ontsnappingslijn voor de bemanningsleden van neergestorte geallieerde vliegtuigen. Na verraad wordt hij in 1943 gepakt bij een poging om zelf via Spanje naar Engeland te gaan.

Hij zit gevangen in Saarbrücken en wordt in november 1944 naar concentratiekamp Dachau overgebracht. Daar bezwijkt hij op 9 februari 1945 aan vlektyfus. Maduro krijgt na zijn dood de Militaire Willemsorde toegekend.

Na de oorlog sticht zijn familie ter nagedachtenis aan hem de miniatuurstad Madurodam.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor