Komt er een invasie?

In december 1941 raakt Amerika bij de oorlog betrokken. De geallieerden lijken nu sterk genoeg om vanuit Engeland het Europese vasteland binnen te vallen. Ze kunnen dan Duitsland verslaan. Het gonst van geruchten over die verwachte invasie. De nazi-propaganda werkt op volle toeren om te laten zien dat het allemaal niks voorstelt. ‘Wat nou invasie? Duitsland gaat winnen!’ Het duurt nog tot juni 1944 voor er echt een invasie komt.

Atlantik Wal
In 1942 en 1943 laat Hitler langs de hele kust bunkers bouwen: de Atlantik-Wall. Bij de onneembare rij bunkers staat: 1943 is geen 1918. Daarmee wil de propaganda duidelijk maken: dankzij Hitler zal de Duitse nederlaag van 1918 zich niet herhalen in 1943.

Tweede Front
Duitsland vecht in het oosten tegen de Russen. Als er een geallieerde invasie komt zal Duitsland ook in het westen moeten vechten: het tweede front. Op veel posters wordt de bevolking angst aangejaagd voor dit 'tweede front'. Onschuldige burgers zullen het slachtoffer worden.

Van je vrienden moet je het hebben
De invasie laat lang op zich wachten, maar de Duitse steden worden zwaar gebombardeerd. Er vallen per ongeluk ook bommen op Nederlandse steden die dichtbij Duitsland liggen. In de Duitse propaganda wordt dat uitgebuit: Van je vrienden moet je het hebben!

Wie Volgt?
Japan was de bondgenoot van Duitsland. Japan viel in december 1941 een Amerikaanse basis op de Hawaii-eilanden aan. Daarna werd Nederlands-Indië bezet. Door de Japanse aanval besloot Amerika mee te gaan vechten aan de zijde van de geallieerden. 
Met deze poster doen de Duitsers net alsof Nederlands-Indië het slachtoffer is geworden van het Amerikaans-Engelse bondgenootschap. De Duitsers draaien de feiten mooi om!

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor