Schaarste

Tijdens de bezetting wordt het tekort aan levensmiddelen en grondstoffen steeds groter. Invoer over zee is onmogelijk. Steeds meer goederen worden naar Duitsland afgevoerd. In de propaganda wordt geprobeerd om zwarthandelaren alle schuld te geven.

Sluik = zwart
Voor de oorlog werd het begrip sluikhandel gebruikt in plaats van 'zwarte handel'. ('Zwarte handel' is een germanisme). Bloederige letters en zwarte schimmen laten zien hoe crimineel de zwarte handel zou zijn. Zwart handelaren zijn de schuld van uw lege bord! Wie werd gepakt kon een flinke straf krijgen.

Clandestien?
Veel Nederlandse boeren fokten en slachtten illegaal. De kopers van clandestien geslacht vlees worden als misdadigers afgeschilderd. Maar... de Duitse instanties deden zelf ook mee. Van 1941 tot 1943 was er een speciale Duitse organisatie die op de zwarte markt zoveel mogelijk kocht voor Duitsland!

Minderwaardig
De zwarte handel is afgebeeld als een monsterlijke zwarte neger die vrouwen en kinderen uit hun huizen jaagt. Volgens de nazi's was het zwarte ras minderwaardig. Er woonden in Europa nog maar weinig zwarten. In de propaganda komen mensen met een donkere huidkleur dus maar af en toe negatief in beeld.

Gezellig
In de gaarkeuken konden de armste mensen terecht voor een bord eten. Van deze treurige situatie maakte de propaganda toch nog iets moois en gezelligs. 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor