Kruistocht tegen het communisme

In de zomer van 1941 vallen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. De propaganda krijgt een nieuw hoofdonderwerp: Duitsland zal het beschaafde Europa redden van het afschrikwekkende ‘bolsjewistische gevaar’ (het Russische communisme).

Joodse samenzwering
De nazi's zien het bolsjewisme als een onderdeel van een internationale joodse samenzwering tegen de Germaanse (Duitse) cultuur. De Russische jood (rode jodenster en grote neus) commandeert in Europa. Alle landen op de kaart zijn rood geworden. Die zijn dus in de greep van de bolsjewisten. Amerika (rechts) en Engeland (links) kijken toe. Ze doen niets. Op de achtergrond staat een standvastige Duitse soldaat.

 

Russische soldaat
Een brandstichtende Russische soldaat vertrapt de Europese cultuur - gesymboliseerd door het christelijke kruis. SS-troepen uit vele landen verweren zich tegen de aanval, onder aanvoering van Duitsland (met de hakenkruis vlag). Er hebben ongeveer 20.000 Nederlandse mannen in de SS tegen Rusland gevochten.

Frisse wind
Het SS-blad Storm zorgt voor een frisse wind het Europese huis. Angstig laat Stalin, de Russische leider, zijn bebloede bijl vallen. Zijn bondgenoot Churchill, de premier van Engeland, klampt zich aan hem vast. Roosevelt, president van de Verenigde Staten hangt aan de wand.

 

Angst voor communisme
Veel Nederlanders waren bang voor het communisme. Daar speelden de nazi's handig op in. Een weerloze (gebonden) man en een onschuldig kind zijn lafhartig afgemaakt. Het kruis - dat staat voor 'de christelijke Europese cultuur' - ligt er gebroken tussenin. Aan de vrouw is te zien wat er van het communisme komt: wanhoop en verdriet.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor