Toenemend verzet

Na de nederlaag bij Stalingrad in Rusland werden de Duitsers militair steeds meer in het nauw gedreven. Het verzet nam toe. De Duitsers gingen het steeds harder onderdrukken. De posters veranderden.

Verzet maakt V-actie belachelijk
In 1941 begon een Duitse propaganda-actie 'V=Victorie want Duitsland wint op alle fronten'. Deze poster is in 1944 gemaakt als reactie. Een van de makers: 'Toen Duitsland verloor kreeg die leus iets ironisch. We vonden het tijd om te laten merken dat we de aanwezigheid van de moffen niet waardeerden.' De posters werden met een linoleumsnede in 200-voud gedrukt en op 1 april 's nachts opgeplakt.

Trouw roept op tot verzet
Verzetsposter uitgegeven door de illegale krant Trouw. De Nederlanders worden erop gewezen dat Duitsland zwaar wordt gebombardeerd en de oorlog zal verliezen. Zij worden opgeroepen om door massaal verzet mee te werken aan de Duitse ondergang.

Duitse propaganda maakt Nederlander belachelijk
Eerste poster uit een serie van vier. De serie is uit 1944. Toen was allang duidelijk dat het de Duitsers niet was gelukt om de Nederlanders te winnen voor het nationaal-socialisme. In de serie wordt hun weerspannige houding op de hak genomen. De typische Nederlander, 
'Meester Prikkeldraad', moet niets hebben van de 'nieuwe orde'. Hij blijft vasthouden aan het oude, democratische Nederland. Dat is volgens de Duitse propagandaposter dom en harteloos.

Terreur op posters
Vanaf zomer 1944 kwamen er steeds meer dreigende posters om de bevolking te intimideren. Hitler bepaalde dat verzet alleen nog met terreur zal worden bestreden. Gewapende verzetsmensen worden bij arrestatie als 'Toteskandidaat' gevangen gehouden. Als er een verzetsactie is gepleegd worden zij als represaille (vergelding) in het openbaar gefusilleerd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor