Werken in Duitsland

Steeds meer Duitse mannen moesten het leger in. Arbeidskrachten uit de bezette landen moesten daarom werken in de Duitse oorlogsindustrie. Al snel gebeurde dat onder dwang, maar de propaganda geeft een heel rooskleurig beeld.

Volop werk in Duitsland
In Nederland was grote werkloosheid. In Duitsland was volop werk. Daar kon je makkelijk aan de slag. (Daar had je geen kruiwagen voor nodig). De Nederlandse overheid zag hierin een oplossing voor de werkloosheid. Als werklozen weigerden in Duitsland te gaan werken, kon hun steunuitkering worden ingehouden.

Vrijwillig
Duizenden Nederlandse arbeiders vertrokken vrijwillig naar Duitsland, gelokt door de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. In werkelijkheid waren de arbeidsomstandigheden zeer wisselend, maar nooit zo gunstig als de arbeiders was voorgespiegeld.

Niet zo tevreden
De arbeiders die in Duitsland gingen werken waren vaak niet tevreden. 500.000 Nederlandse mannen hebben in Duitsland gewerkt. Tienduizenden zijn clandestien teruggekeerd.

Meer leefruimte
Volgens de nationaal-socialististen was een gezonde boerenstand de basis van een gezond volk. En het Germaanse volk had meer 'lebensraum' (leefruimte, grondgebied) nodig. Duitsland veroverde gebieden in het Oosten. De Duitse 'Landdienst' wierf voor die gebieden jonge boeren. Ook jongeren uit de andere 'Germaanse' landen konden zich aanmelden. Ruim vijfhonderd Nederlandse leden van de Jeugdstorm vertrokken naar de Oost-Pruisen. In opleidingskampen bereidden ze zich voor op het kolonisatiewerk.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor