Drie meiden in actie

In de verzetsgroep vormen de meiden een hecht driemanschap.

Commandant
De commandant van de verzetsgroep, Frans van der Wiel, geeft opdrachten. Als ze die samen uitvoeren, krijgt de onverschrokken Truus vaak de leiding. Freddie valt door haar kinderlijke uiterlijk het minste op en houdt vaak voor de veiligheid de situatie van een afstand in de gaten.

Verzetswerk
De meiden trekken er op hun fiets dag en nacht op uit. Een pistool behoort tot hun standaarduitrusting. Ze verspreiden illegale kranten, brengen joodse kinderen naar onderduikadressen, vervoeren wapens en blazen bruggen op. Ze maken er gebruik van dat ze vrouw zijn en pappen aan met Duitsers om inlichtingen te verzamelen over bunkers en mijnenvelden. Behalve met elkaar voeren ze ook veel acties uit met mannelijke groepsleden. Ze vormen vaak koppels met Jan Heusdens, Cor Rusman en Jan Bonekamp. De drie meiden komen terecht in een spiraal van steeds hardere acties, die hen zwaar aangrijpen.

Onschuldig, bang en niets te verliezen
Truus: ‘Als jonge, op het oog onschuldige, meisjes waren we uitermate geschikt voor het verzet. We waren niet getrouwd en hadden geen kinderen. Wij hadden niets te verliezen, alleen ons eigen leven. We waren vaak bang, maar vonden het werk noodzakelijk.’

Op de fiets
Freddie: ‘We gingen altijd op de fiets, nooit lopen, dat was te gevaarlijk. Ik lette altijd op of de kust veilig was. Dat werkte heel erg goed. We hadden ook wel eens een lekke band. Die moest je dan zelf plakken.’

Als man en vrouw vermomd
Truus heeft samen met Hannie een aantal aanslagen gepleegd. Bij deze acties vermomt Truus zich vaak als man, zodat ze zich kunnen voordoen als een verliefd stelletje en niemand iets in de gaten heeft.

Pistool
Truus: ‘Van je pistool – zo voelden we ‘t – hing je leven af. Zonder dat ding voelde je je niet veilig op straat.’

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor