Verlies van kameraden: de dood van Jan Bonekamp

In het gewapend verzet krijgt iedereen te maken met de dood van kameraden. Hoe gaan de drie meiden hiermee om?

Verliefd
Hannie trekt in de verzetsgroep veel op met Jan Bonekamp. In het voorjaar van 1944 schiet Jan in korte tijd zes verraders neer. Hannie bewondert Jan om zijn lef en wordt verliefd op hem. Als hij de opdracht krijgt om de foute politiechef Willem Ragut te doden in Zaandam, neemt hij Hannie mee.

Mislukt
De actie mislukt. Jan wordt levensgevaarlijk geraakt en sterft diezelfde dag, 21 juni 1944, in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hannie ontkomt, maar is door de Duitsers gezien.
 

Rood haar
Overal gaan berichten uit dat wordt gezocht naar een meisje met rood haar. Hannie duikt onder op een veilig adres. Ze verft haar rode haar zwart en gaat een bril dragen. Na een tijdje pakt ze haar verzetsactiviteiten weer op.

Depressief
Hannie kan de dood van Jan moeilijk verwerken. Ze is ontroostbaar, raakt overspannen en depressief. In een brief aan haar vriendin Philine Polak schrijft ze: ‘Mijn geestelijke toestand is nog steeds allerbedroevendst: ik kan geen boek lezen, noch roman, noch studieboek. In mijn vrije tijd brei ik een kous!! (…) Ik ben aanzienlijk minder hard dan ik gedacht had: de kennismaking met de dood is niet meegevallen.’

Risico's opzoeken
Truus: ‘Hannie was helemaal kapot. Toen ze zich weer bij de ploeg meldde was het een heel andere Han dan vroeger. Mager, met lelijk dofzwart haar en een wit vertrokken gezicht. Niemand roerde het onderwerp Jan aan. Ze wilde alleen nog maar het allergevaarlijkste werk doen. Het leek of ze de risico’s bewust opzocht. Wij spraken haar bestraffend toe: “Een verzetsstrijder doet zoiets niet!” We hebben haar echt moeten afremmen.’

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor