Eva's verhaal

In 1944 wordt het hele gezin Geiringer na verraad op transport gesteld. In de trein van Westerbork naar Auschwitz vertelt Heinz aan zijn zus Eva dat hij schilderijen heeft verstopt onder de zoldervloer van het onderduikadres.

Schilderijen van Eric en Hein Geiringer
Nadat Eva en haar moeder de verschrikkingen van concentratiekamp Auschwitz hebben overleefd, vinden ze de schilderijen terug met een aangrijpend briefje: 'Eigendom van Eric en Hein Geiringer uit Amsterdam die ondergedoken zijn en de spullen na de oorlog ophalen.' Maar Erich en Heinz keren niet terug.

In januari 2006 schonk Eva Schloss-Geiringer het Verzetsmuseum Amsterdam dertig schilderijen, die tijdens de onderduik zijn gemaakt door haar vader Erich en broer Heinz, die de oorlog niet hebben overleefd. Klik op schilderijen om ze te bekijken.

Eva's verhaal: vlucht, onderduik en verraad
Het Oostenrijks-joodse gezin Geiringer met Eva, broer Heinz en hun ouders, dat in 1938 naar Nederland vlucht, woont in Amsterdam tegenover Anne Frank, duikt onder, wordt verraden en tenslotte naar Auschwitz gedeporteerd.

Otto Frank
In 1953 trouwt Eva's moeder met Otto Frank, de vader van Anne. De overlevenden van de gezinnen Frank en Geiringer vormen zo een nieuw gezin. Anne liet haar dagboek na, Heinz en Erich vele gedichten en een indrukwekkende verzameling schilderijen, die uitdrukking geven aan hun gevoel van opgeslotenheid en verlangen naar vrijheid.

Samenstelling, vormgeving en productie van de tentoonstelling waar dit websiteonderdeel op is gebaseerd: Verzetsmuseum Amsterdam, met dank aan Eva Schloss-Geiringer.