Eva's verhaal

In 1944 wordt het hele gezin Geiringer na verraad op transport gesteld. In de trein van Westerbork naar Auschwitz vertelt Heinz aan zijn zus Eva dat hij de schilderijen heeft verstopt onder de zoldervloer van het onderduikadres.


Schilderijen van Eric en Hein Geiringer
Nadat Eva en haar moeder de verschrikkingen van concentratiekamp Auschwitz hebben overleefd, vinden ze de schilderijen terug met een aangrijpend briefje: 'Eigendom van Eric en Hein Geiringer uit Amsterdam die ondergedoken zijn en de spullen na de oorlog ophalen.' Maar Erich en Heinz keren niet terug.

In januari 2006 schonk Eva Schloss-Geiringer het Verzetsmuseum Amsterdam dertig schilderijen, die tijdens de onderduik zijn gemaakt door haar vader Erich en broer Heinz, die de oorlog niet hebben overleefd. 

Eva's verhaal: vlucht, onderduik en verraad
In dit onderdeel is Eva aan het woord. Zij vertelt het aangrijpende verhaal van het Oostenrijks-joodse gezin Geiringer dat in 1938 naar Nederland vlucht, in Amsterdam woont tegenover de familie Frank, onderduikt, wordt verraden en naar Auschwitz wordt gedeporteerd.

Otto Frank
In de trein naar Auschwitz vertelt Heinz zijn zus dat hij schilderijen heeft verstopt onder de zoldervloer van zijn onderduikadres. Daar worden ze na de oorlog gevonden. In 1953 trouwt Eva's moeder met Otto Frank.

De overlevenden van de gezinnen Frank en Geiringer vormen zo een nieuw gezin. Anne liet haar dagboek na, Heinz en Erich vele gedichten en een indrukwekkende verzameling schilderijen, die uitdrukking geven aan hun gevoel van opgeslotenheid en verlangen naar vrijheid.

Samenstelling, vormgeving en productie van de tentoonstelling waar dit websiteonderdeel op is gebaseerd: Verzetsmuseum Amsterdam, met dank aan Eva Schloss-Geiringer.