dagelijkse kamproutine

dagindeling

Gevangenen stonden dagelijks ‘op appèl’ zodat kon worden gecontroleerd of alle gevangenen er waren. Dit kon eindeloos duren, vooral als het aantal gevangenen niet klopte. Dat gebeurde vaak, want veel gevangenen stierven of waren te ziek om naar het appèl te komen. 
 
Dagindeling in concentratiekamp Dachau volgens Otto Kohlhofer, die er van 1938 tot 1945 gevangen zat: 

04.00 uur: Opstaan (in de winter om 5 uur)
 
05.15 uur: Appèl
 
06.00 - 12.00 uur: Werken
 
12.00 - 13.00 uur: Pauze (inclusief marcheren van en naar de werkplek)
 
13.00 - 18.30 uur: Werken
 
19.00 uur: Appèl
 
20.45 uur: ‘Iedereen in bed’
 
21.00 uur: ‘Lichten uit’
 

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor