dagelijkse kamproutine

dagindeling

Gevangenen stonden dagelijks ‘op appèl’ zodat kon worden gecontroleerd of alle gevangenen er waren. Dit kon eindeloos duren, vooral als het aantal gevangenen niet klopte. Dat gebeurde vaak, want veel gevangenen stierven of waren te ziek om naar het appèl te komen. 
 
Dagindeling in concentratiekamp Dachau volgens Otto Kohlhofer, die er van 1938 tot 1945 gevangen zat: 

04.00 uur: Opstaan (in de winter om 5 uur)
 
05.15 uur: Appèl
 
06.00 - 12.00 uur: Werken
 
12.00 - 13.00 uur: Pauze (inclusief marcheren van en naar de werkplek)
 
13.00 - 18.30 uur: Werken
 
19.00 uur: Appèl
 
20.45 uur: ‘Iedereen in bed’
 
21.00 uur: ‘Lichten uit’
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor