Hans Teengs Gerritsen

Amersfoort, 29 december 1907 – Den Haag, 7 oktober 1990
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (5 juni 1942), 
  • Gevangenis Haaren (16 november 1942), 
  • Gevangenis Utrecht (mei 1943), 
  • Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (19 mei 1943), 
  • Concentratiekamp Natzweiler-Struthof (26 oktober 1943), 
  • Neckarelz, buitenkamp van Natzweiler-Struthof (22 september 1944),
  • Concentratiekamp Dachau (2 april 1945). 
  • In Dachau bevrijd.
Dachau-nummer: 147552
 
Hans was ambtenaar op het departement van Economische Zaken. Hij spioneerde voor verzetsgroep de Inlichtingendienst en werd gearresteerd op 5 juni 1942. 
 
Een man van de daad
Een kampgenoot omschreef Hans als ‘een handige vent met een hoop flair, een kordate, flinke, niet-politieke doener’. Direct na de bevrijding van kamp Dachau op 29 april 1945 door de Amerikaanse Rainbow Division legde Hans contact met de luitenant-kolonel, Martin W. Joyce, die het bevel voerde over het kamp. Het was een chaos en de meer dan 30.000 bevrijde gevangenen werden geteisterd door ziektes en honger. De lijken lagen hoog opgestapeld. 
 
Een sinaasappel
Joyce wilde dat niemand het kamp in- of uitging om de verspreiding van vlektyfus, plunderingen van en wraakacties tegen de Duitse bevolking te voorkomen. Hans bood aan te helpen en kreeg van Joyce de opdracht de toegangspoort te bewaken. Hans stelde een groep samen van ongeveer twintig man, vooral Nederlanders: de Guard Military Police. Zij vestigden zich in de ruimte boven de toegangspoort, wat een comfortabele omgeving was vergeleken met de barakken waar zij hadden gezeten. Hans regelde sigaretten en zelfs een sinaasappel voor zijn mannen. 
 

Bus naar huis

De verwachte hulp van de Nederlandse regering voor de thuisreis van de Nederlandse oud-gevangenen liet teleurstellend lang op zich wachten. Van de Amerikaanse luitenant-kolonel Martin W. Joyce kreeg Hans een Duitse bus om met een eerste groep Nederlanders naar huis te reizen. Ze schilderden leuzen op de bus. Sommige achterblijvers hadden moeite met deze zelf georganiseerde voorkeursbehandeling. 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor