Jaap van Mesdag

 
Fribourg (Zwitserland), 4 januari 1922
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen:  
  • Hoofdkwartier Sicherheitsdienst Rotterdam (31 augustus 1942), 
  • Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (september 1942), 
  • Concentratiekamp Vught (17 januari 1943), 
  • Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (26 juni 1943), 
  • Concentratiekamp Natzweiler-Struthof (10 juli 1943), 
  • Concentratiekamp Dachau (22 september 1944). 
  • In Dachau bevrijd.
Dachau-nummer: 110869
 
Jaap studeerde medicijnen toen hij een poging deed om met zijn vriend Ernst Sillem per kano naar Engeland te varen om zich daar aan te sluiten bij de Nederlandse strijdkrachten. Hij werd op zee opgepakt op 31 augustus 1942. 
 
Kamporkest
Jaap wist in gevangenschap zijn trompet bij zich te houden. Het lukte hem om in kamp Natzweiler in het kamporkest te komen, hoewel hij geen noten kon lezen. Kamporkesten waren statussymbolen voor kampcommandanten. Vaak speelden ze ’s ochtends bij het vertrek van de gevangenen naar het werk en bij terugkomst in de avond. In Natzweiler speelde het kamporkest ook op zondagmiddag. Dat was voor veel gevangenen een moment waarop ze de ellende even konden vergeten.
 
Extra eten
De voedselrantsoenen in Natzweiler waren veel te klein en Jaap hoopte dat hij als kamptrompettist extra eten kon krijgen. Maar één keer kreeg hij een extra pannetje soep. Hij deelde het met vier andere gevangenen. 
 
Jazz-, swing- en dansmuziek
Ook in Dachau weet Jaap in het kamporkest te komen. In zijn barak speelde hij stiekem jazz-, swing- en dansmuziek met een medegevangene die een trombone had. Het gaf afleiding in het overvolle kamp, waar die laatste maanden van de oorlog veel gevangenen stierven door een vlektyfusepidemie.  
 

Trompet

Jaap behoorde tot de groep ‘Nacht und Nebel’-gevangenen, die als straf voor hun verzetsdaden ‘in nacht en nevel’ moesten verdwijnen. Zij mochten geen contact hebben met de buitenwereld en geen pakketten met levensmiddelen ontvangen. Fransen, Noren en Luxemburgers in kamp Natzweiler mochten dat wel. Jaap verzamelde etiketten van hun etenswaren en plakte die op zijn trompetkoffer. Dat leidde hem een beetje af van de honger. Op de koffer plakte hij ook plaatjes van vliegtuigonderdelen waarmee hij in Natzweiler moest werken. 
In de voering van de koffer naaide Jaap na de oorlog de rode driehoek die hij als politieke gevangene droeg in het kamp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jaaps eerste trompet was op de bodem van de Noordzee beland tijdens de poging om met zijn vriend Ernst Sillem per kano naar Engeland te varen. Zijn familie stuurde Jaap in concentratiekamp Vught een nieuwe. Hij heeft deze mee kunnen nemen op zijn tocht door de kampen. Dit is een trompet van hetzelfde model.  

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor