Lies Bueninck-Hendrikse

Rotterdam, 15 juni 1909 – Rotterdam, 31 december 2009
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Huis van Bewaring Rotterdam (7 april 1944), 
  • Concentratiekamp Vught (25 april 1944), 
  • Concentratiekamp Ravensbrück (8 september 1944), 
  • Agfa Kamerawerke in München, buitenkamp van concentratiekamp Dachau (15 oktober 1944), 
  • Evacuatiemars richting Oostenrijk (27 april 1945),
  • In Wolfratshausen bevrijd op 1 mei 1945. 
Dachau-nummer: 123266
 
Lies werkte als boekhouder. Ze bood onderdak aan Joodse onderduikers en werd hierom opgepakt op 7 april 1944. 
 
Een zonnig lief kindergezichtje
Na haar arrestatie nam schoonzus Ria Lies’ tweejarige dochter Joke onder haar hoede. Lies schreef begin mei vanuit kamp Vught aan Ria: ‘Een groot verzoek: wilt U a.u.b. een ansichtkaart van Joke naar me sturen als prentbriefkaart? Niet beschrijven dan komt hij gauw door. Ik ben zoo verlangend iets van mijn schattekind te hooren.’ Ria stuurde een ansichtkaart van een foto van Joke. 
Lies wist de foto tot haar bevrijding bij zich te houden. Het was haar houvast. Door het verlangen naar haar dochtertje heeft ze alle ontberingen weten te doorstaan. Ook voor Lies’ medegevangenen betekende de foto van de kleine Joke veel. Eén van hen schreef: ‘Wij allen genoten dagelijks van dat zonnige lieve kindergezichtje.’ 
 

Het dochtertje

De foto van haar tweejarige dochter Joke kreeg Lies opgestuurd in kamp Vught. De foto was een houvast voor Lies, maar ook voor haar kampvriendinnen.
 
Het handwerkje met de naam Joke en rood-wit-blauwe bloemen, verwijzend naar de Nederlandse vlag, maakte Lies in het ‘Agfa Kommando’. Borduren gaf troost en houvast aan de vrouwelijke gevangenen. Ze gebruikten elk beschikbaar stukje stof en trokken borduurdraadjes soms ook uit hun eigen kleding. Naalden waren schaars, werden zorgvuldig verstopt en onderling gedeeld. 
 
 
 
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor