MERKTEKENS VAN DE CATEGORIEËN GEVANGENEN IN CONCENTRATIEKAMP DACHAU, 1940

 

 
Categorieën (boven, links naar rechts):
Politiek – Beroepscrimineel - Emigrant (Duitser van wie de emigratie was mislukt) - Jehovah’s getuige – Homoseksueel - Asociaal (onder andere bedelaars, zwervers, alcoholisten, prostituees, Sinti en Roma) 
 
(links, van boven naar beneden):
Basiskleuren - Merkteken voor recidivisten - Gevangenen in strafbataljons - Merktekens voor Joden - Speciale merktekens
 
Laatste groep is onderverdeeld in 
(bovenste rij, links naar rechts): 
Joodse schender van rassenwetten (man die gemeenschap had met ‘Arische’ vrouw)  - Vrouwelijke schender van rassenwetten (‘Arische’ vrouw in relatie met Joodse man) – Ontsnappingsrisico - Nummer gevangene
 
(onderste rij, links naar rechts):
Pool – Tsjech - Soldaat in het Duitse leger - Gevangene 1a (voorman van de gevangenen) - Voorbeeld van gevangeniskleding met merktekens

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor