Aster Fissehatsion

(Eritrea), 1956
 
Vóór de dictatuur was Aster directeur van het Eritrese ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Ze ondertekende in mei 2001 met 14 anderen een open brief aan de president van Eritrea waarin werd opgeroepen tot democratische dialoog. Op 18 september 2001 werd ze hiervoor opgepakt. Sindsdien is ze spoorloos verdwenen. 
 
Vrijheidstrijders
Vanaf 1974 vocht Aster mee in de onafhankelijkheidsoorlog van Eritrea. Samen met andere vrijheidsstrijders woonde ze in gecamoufleerde hutjes aan het front. Hier werd haar zoon Ibrahim geboren. Hij bracht er zijn eerste levensjaren door.
 
Zelfstandig Eritrea
Eritrea was in 1962 ingelijfd door buurland Ethiopië. Nadat Eritrea de burgeroorlog in 1991 won, koos de bevolking in een referendum voor onafhankelijkheid. Aster bekleedde in het jonge zelfstandige Eritrea hoge functies binnen de heersende partij, het Volksfront voor Democratie. 
 
Dictator
In de jaren negentig ontpopte president Isaias Afewerki, zelf ex-vrijheidsstrijder, zich echter als dictator. Andere politieke partijen werden verboden en de nieuwe grondwet werd nooit ingevoerd.  
 
Verdwenen
In mei 2001 schreef Aster daarom met veertien anderen een open brief aan Afewerki. Ze riepen op tot democratische dialoog. Afewerki liet Aster en andere ondertekenaars oppakken en beschuldigde hen van ‘het plegen van misdaden tegen de staatsveiligheid’. Aster werd thuis weggehaald terwijl Ibrahim, inmiddels 15 jaar, lag te slapen. Van Aster en haar medeondertekenaars ontbreekt sindsdien ieder spoor. 
 

Aster met haar zoon

Aster met haar zoon Ibrahim in 1990. Asters ex-man Mahmoud Ahmed Sherifo was ook één van de ondertekenaars van de open brief aan de president. Hij werd eveneens door militairen meegenomen en is nooit meer teruggezien. 
 
Jaren later besloot Ibrahim te vluchten. Hij werd in Eritrea vanwege zijn ouders als verrader behandeld en zag geen toekomst in de verstikkende dictatuur. Via Soedan en Kenia kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht. Ibrahim: ‘Ik weet niets over de fysieke en psychische situatie van mijn ouders, maar in mijn hart en in mijn gedachten zijn ze springlevend. Hun idealen leven nog steeds en zullen de tand des tijds doorstaan. Ik denk vol trots en bewondering aan mijn ouders.’
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor