Liu Xia

Beijing (China), 1 April 1961

Huisarrest 
Dichter en kunstenaar Liu Xia zit sinds 8 oktober 2010 opgesloten in haar eigen huis. Er staan permanent politiebewakers voor haar deur. Ze mag maar zeer beperkt bezoek van vrienden of familie ontvangen en alleen met toestemming van de Chinese autoriteiten. Liu Xia kreeg het huisarrest na de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede 2010 aan haar man, de bekende mensenrechtenactivist Liu Xiaobo. 
 
Omverwerping van de staat
Liu Xiaobo zit sinds 2008 een gevangenisstraf uit van elf jaar als mede-initiatiefnemer van het politieke manifest Charta 08. Dit manifest riep het autoritaire communistische regime op tot democratische hervormingen. Tienduizenden Chinezen ondertekenden het. Liu Xiaobo werd veroordeeld voor het ‘aanzetten tot omverwerping van de staat’. 
 
Hartproblemen
De Chinese overheid zet het zware middel van huisarrest in om Liu Xiaobo, Liu Xia en hun families te intimideren. Begin 2014 kreeg Liu Xia hartproblemen en andere aandoeningen (onder andere een zware depressie), waarvoor ze onvoldoende medische verzorging krijgt.
 

Kunst van Liu Xia

Foto’s gemaakt door Liu Xia in de periode 1996-1999. Ze maken deel uit van een serie met geënsceneerde ‘ugly babies’, zoals Liu Xia de poppen zelf noemt. Sinds 1989 mag Liu Xia niet meer publiceren of haar werk laten zien in China vanwege haar band met Liu Xiaobo. De foto’s zijn het land uitgesmokkeld. Ze waren in 2011 in Frankrijk voor het eerst in het openbaar te zien.     

 

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor