Raif Badawi

Khobar (Saoedi-Arabië), 13 januari 1984
 
Raif is blogger, internetactivist en medeoprichter van Free Saudi Liberals, een groot online discussieplatform in Saoedi-Arabië over religie, vrouwenrechten en andere rechten. Hij werd op 17 juni 2012 opgepakt vanwege zijn blogs over de rol van de islam in de Saoedische samenleving. 
 
Islamitische wetgeving
Duizend stokslagen, 10 jaar cel en 1 miljoen rial boete (€ 191.000). Dat is de straf die blogger en internetactivist Raif Badawi in Saoedi-Arabië kreeg voor ‘belediging van de islam’. Raif werd ook beschuldigd van ‘afvalligheid’, waarop de doodstraf staat. Hij ontliep deze straf door in de rechtszaal driemaal de islamitische geloofsbelijdenis uit te spreken. De Saoedische rechtspraak baseert zich op de sharia, de islamitische wetgeving.
 
Lijfstraf
Op 9 januari 2015 kreeg Raif de eerste vijftig stokslagen na het vrijdagmiddaggebed. Nog negentien vrijdagen zullen volgen, maar Raif was er na die eerste vijftig lichamelijk zo slecht aan toe dat een nieuwe ronde werd uitgesteld tot zijn conditie zou zijn verbeterd*. Het toedienen van lijfstraffen is in strijd met het door Saoedi-Arabië ondertekende VN-verdrag dat marteling en vernedering verbiedt. 
Raifs vrouw Ensaf is met hun drie kinderen gevlucht naar Canada. 
 
* (kijk voor de actuele situatie op www.amnesty.nl/verzetsmuseum)
 

Brief van zijn dochter

Brief van de 11-jarige Najwa aan haar vader Raif. Najwa is met haar broer Terad (10 jaar, bijnaam Dodie) zus Miriyam (7 jaar) en moeder Ensaf naar Canada gevlucht. 


Transcriptie

Papa, geloof me: ik had nooit gedacht dat ik zonder jou zou leven. Ik had nooit gedacht dat jij me niet meer ’s ochtends wakker zou maken als ik naar school moest, zoals je altijd deed. Ik had me dat nooit voor kunnen stellen. Je zei een keer tegen me: “We wensen de mensen die ons dood willen het leven toe, en we wensen de mensen die ons dom willen houden verstand toe.” Je zit in de gevangenis, ver weg van mij, omdat je je sterk hebt gemaakt voor die ideeën. Ik weet nog hoe je vol begrip naar me lachte als ik iets doms deed. Ik vraag me af waarom mama ons niet wilde vertellen dat je in de gevangenis zit. Mijn zusje, mijn broertje en ik vroegen ons stiekem af hoe we je uit de gevangenis kunnen krijgen. Miriyam zei dat ze naar Saoedi-Arabië zou gaan en dat ze de gevangenis zou openbreken en de bewakers zou slaan, zodat papa eruit kan. Papa moet terug naar huis komen. Waarom zit je in de gevangenis, papa? Die vraag stel ik mezelf elke dag. Ik weet dat je geen crimineel bent, en ook geen dief. Je bent iemand die van vrede houdt, die van mensen houdt en ze het beste wenst. Toen mama zei dat je vanwege je liberale ideeën in de gevangenis zit, heb ik je naam op Google opgezocht, in het Arabisch en het Engels. En ik was verrast te zien hoeveel steun je krijgt: van Amnesty International vanuit de hele wereld, van regeringen, van mensen van overal. Ik weet al hun namen en ik bedank ze namens jou, papa. Als mama er niet was, was het nog erger geweest dat je er niet bent. Ja, mama is sterk, dus maak je geen zorgen. Ze doet nu al tweeënhalf jaar lang alles wat ze kan om het iets minder erg te maken dat je er niet bent. Maar jij bent niet te vervangen. Aan alle vrije volken op aarde, aan Amnesty International en aan alle vrije mensen die opkomen voor mijn vader: héél erg bedankt voor alles wat jullie voor mijn vader doen. Ik wacht op je, papa, samen met Dodie, Miriyam en mama. Wij wachten op je, en we zullen flink voor je zijn, papa. We wachten op de dag dat jouw vliegtuig aankomt op het vliegveld van Montreal. Dan zul je zien dat ik op je wacht en dat ik moet huilen, en ik zal niet ophouden met huilen voor je me in je armen neemt en mijn tranen droogt.

Je allerliefste Najwa
 

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor