Pim Boellaard

Delft, 16 augustus 1903 – De Bilt, 27 januari 2001
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (5 mei 1942), 
  • Strafgevangenis Haaren (29 september 1942), 
  • Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (7 oktober 1943), 
  • Concentratiekamp Natzweiler-Struthof (26 oktober 1943), 
  • Concentratiekamp Dachau (6 september 1944), 
  • Allach, buitenkamp van Dachau (7 september 1944), 
  • Concentratiekamp Dachau (22 januari 1945). 
  • In Dachau bevrijd. 
Dachau-nummer: 100649
 
Pim was directeur van een vestiging van een verzekeringsmaatschappij en reservekapitein van het Nederlandse leger. Hij was ook gewestelijk commandant van verzetsorganisatie de Ordedienst. Deze organisatie was actief met sabotage, wapensmokkel, spionage, vervalsing van papieren, overvallen, liquidaties en de aanleg van illegale telefoonverbindingen. Hij werd opgepakt op 5 mei 1942. 
 
Saamhorigheid ondermijnen
Pim besefte in kamp Natzweiler dat gevangenen elkaar zouden moeten steunen om de overlevingskansen te vergroten. Maar waar iedereen in levensgevaar is, kiezen velen voor zichzelf. En in het concentratiekampsysteem was alles erop gericht om gevangenen tegen elkaar op te zetten en saamhorigheid te ondermijnen.  
 
Moed geven
Pim was een verbindende man, een natuurlijk leider die zich inspande het moreel hoog te houden en saamhorigheid te stimuleren. ’s Avonds ging hij de bedden van zijn barak langs om zijn uitgeputte medegevangenen te bemoedigen met gunstige berichten over het verloop van de oorlog. 
 
Thuisreis
Na de bevrijding van kamp Dachau liet de hulp van de Nederlandse regering bij de thuisreis van de Nederlandse oud-gevangenen teleurstellend lang op zich wachten. Maar Pim wist vervoer te regelen. Hij liet een onuitwisbare indruk achter op zijn medegevangenen. 
 
 

Kampjas en nummer

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kampjas van Pim met de rode driehoek die hem kenmerkte als politieke gevangene en Pims kampnummer. De ‘H’ staat voor Hollander. De driehoek is van aluminium. Meestal waren de gekleurde driehoeken die de verschillende categorieën gevangenen kenmerkten van stof. Alleen in Allach, het buitenkamp van Dachau waar Pim terechtkwam, kregen gevangenen aluminium driehoeken. 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor