Pim Reijntjes

Den Haag, 30 oktober 1919 – Hollandsche Rading, 26 november 2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (20 mei 1943), 
  • Concentratiekamp Vught (3 september 1943), 
  • Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (24 februari 1944), 
  • Concentratiekamp Natzweiler-Struthof (26 februari 1944), 
  • Concentratiekamp Dachau (6 september 1944), 
  • Augsburg Pfersee, buitenkamp van Dachau (24 september 1944), 
  • Lauingen, buitenkamp van Dachau (6 november 1944), 
  • Concentratiekamp Dachau (12 januari 1945). 
  • In Dachau bevrijd. 
Dachau-nummer: 99690
 
Pim was boekhouder. Hij deed een poging om per vissersboot naar Engeland te komen om zich daar aan te sluiten bij de Nederlandse strijdkrachten en werd hierbij opgepakt op 20 mei 1943. 
 
Kalkulator 
In kamp Vught leerde Pim snel wat de beste manier was om te overleven in een concentratiekamp: een goed baantje regelen, want hoe zwaarder het werk, hoe zwakker je werd. Pim zei daarom dat hij kalkulator was. Wat dat precies inhield wist hij niet, maar het maakte indruk en Pim kwam in de timmerwerkplaats achter een bureau terecht. 
 
Niet opvallen
Andere waardevolle lessen kreeg hij zijn eerste dag in concentratiekamp Natzweiler. Bewaar je brood nooit voor later, want het wordt gegarandeerd gejat. Zorg dat je niet opvalt en ga op in de massa. Dat was lastig voor Pim, met zijn lengte van 1 meter 86. Daardoor kon hij ook geen passende kampkleding krijgen, terwijl warme kleding van levensbelang was. 
 
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor