Pim Reijntjes

Den Haag, 30 oktober 1919 – Hollandsche Rading, 26 november 2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (20 mei 1943), 
  • Concentratiekamp Vught (3 september 1943), 
  • Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (24 februari 1944), 
  • Concentratiekamp Natzweiler-Struthof (26 februari 1944), 
  • Concentratiekamp Dachau (6 september 1944), 
  • Augsburg Pfersee, buitenkamp van Dachau (24 september 1944), 
  • Lauingen, buitenkamp van Dachau (6 november 1944), 
  • Concentratiekamp Dachau (12 januari 1945). 
  • In Dachau bevrijd. 
Dachau-nummer: 99690
 
Pim was boekhouder. Hij deed een poging om per vissersboot naar Engeland te komen om zich daar aan te sluiten bij de Nederlandse strijdkrachten en werd hierbij opgepakt op 20 mei 1943. 
 
Kalkulator 
In kamp Vught leerde Pim snel wat de beste manier was om te overleven in een concentratiekamp: een goed baantje regelen, want hoe zwaarder het werk, hoe zwakker je werd. Pim zei daarom dat hij kalkulator was. Wat dat precies inhield wist hij niet, maar het maakte indruk en Pim kwam in de timmerwerkplaats achter een bureau terecht. 
 
Niet opvallen
Andere waardevolle lessen kreeg hij zijn eerste dag in concentratiekamp Natzweiler. Bewaar je brood nooit voor later, want het wordt gegarandeerd gejat. Zorg dat je niet opvalt en ga op in de massa. Dat was lastig voor Pim, met zijn lengte van 1 meter 86. Daardoor kon hij ook geen passende kampkleding krijgen, terwijl warme kleding van levensbelang was. 
 
 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor