Willemijn van Gurp

Den Haag, 7 november 1918
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (11 juni 1944), 
  • Concentratiekamp Vught  (17 juni 1944), 
  • Concentratiekamp Ravensbrück (8 september 1944), 
  • Agfa Kamerawerke fabriek in München, buitenkamp van concentratiekamp Dachau (15 oktober 1944), 
  • Evacuatiemars richting Oostenrijk (27 april 1945). 
  • Bevrijd in Wolfratshausen op 1 mei 1945. 
Dachau-nummer: 123102
 
Willemijn was secretaresse. Ze bezorgde distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen en één keer dynamiet voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. Ze werd opgepakt op 10 juni 1944. 
 
Sabotage
Willemijn moest in de fabriek van Agfa Kamerawerke in München, een buitenkamp van Dachau, tijdontstekers maken voor granaten voor een FLAK (Flugzeugabwehrkanone, luchtafweergeschut). De groep van zo’n 250 vrouwen die deze dwangarbeid moest verrichten, saboteerde de productie zoveel mogelijk door zich bijvoorbeeld ziek te melden en heel langzaam te werken. 
 
Trots
De slaapzalen hadden ramen zonder glas, waardoor Willemijn soms wakker werd met sneeuw op haar deken. De vrouwen kregen steeds minder en slechter te eten. Dat leidde tot een unieke gebeurtenis: op 12 januari 1945 legden ze uit protest het werk neer. Voor straf moesten de vrouwen urenlang op appèl staan. De SS-ers dreigden vijftien willekeurige vrouwen naar ‘de bunker’, de beruchte gevangenis in kamp Dachau, te sturen als de aanstichters niet bekend werden. De vrouwen zwegen en bleven solidair. Uiteindelijk werd één vrouw zeven weken in de bunker opgesloten. Na haar terugkeer overheerste onder de vrouwen een gevoel van trots.
 

Mini pantoffeltjes

Slofjes met hartje, waarop de letter ‘W’ van Willemijn staat, die Willemijn kreeg van een kampvriendin. De vrouwen in het ‘Agfa Kommando’ maakten cadeautjes om elkaar te bemoedigen met al het materiaal waar ze maar de hand op konden leggen. 

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor