Willemijn van Gurp

Den Haag, 7 november 1918
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (11 juni 1944), 
  • Concentratiekamp Vught  (17 juni 1944), 
  • Concentratiekamp Ravensbrück (8 september 1944), 
  • Agfa Kamerawerke fabriek in München, buitenkamp van concentratiekamp Dachau (15 oktober 1944), 
  • Evacuatiemars richting Oostenrijk (27 april 1945). 
  • Bevrijd in Wolfratshausen op 1 mei 1945. 
Dachau-nummer: 123102
 
Willemijn was secretaresse. Ze bezorgde distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen en één keer dynamiet voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. Ze werd opgepakt op 10 juni 1944. 
 
Sabotage
Willemijn moest in de fabriek van Agfa Kamerawerke in München, een buitenkamp van Dachau, tijdontstekers maken voor granaten voor een FLAK (Flugzeugabwehrkanone, luchtafweergeschut). De groep van zo’n 250 vrouwen die deze dwangarbeid moest verrichten, saboteerde de productie zoveel mogelijk door zich bijvoorbeeld ziek te melden en heel langzaam te werken. 
 
Trots
De slaapzalen hadden ramen zonder glas, waardoor Willemijn soms wakker werd met sneeuw op haar deken. De vrouwen kregen steeds minder en slechter te eten. Dat leidde tot een unieke gebeurtenis: op 12 januari 1945 legden ze uit protest het werk neer. Voor straf moesten de vrouwen urenlang op appèl staan. De SS-ers dreigden vijftien willekeurige vrouwen naar ‘de bunker’, de beruchte gevangenis in kamp Dachau, te sturen als de aanstichters niet bekend werden. De vrouwen zwegen en bleven solidair. Uiteindelijk werd één vrouw zeven weken in de bunker opgesloten. Na haar terugkeer overheerste onder de vrouwen een gevoel van trots.
 

Mini pantoffeltjes

Slofjes met hartje, waarop de letter ‘W’ van Willemijn staat, die Willemijn kreeg van een kampvriendin. De vrouwen in het ‘Agfa Kommando’ maakten cadeautjes om elkaar te bemoedigen met al het materiaal waar ze maar de hand op konden leggen. 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor