Levensverhalen

Levensverhalen van verzetsmensen in woord en beeld.

Henk van MoockJan van Borssum BuismanBep StengerFons MertensSiet TammensVerzetsmensen in beeld
In de filmpjes die je hier kunt zien vertellen vijf mensen over hun verschillende ervaringen in het verzet. De levensverhalen geven inzicht in de gevolgen van de bezetting en in de redenen waarom zij voor het verzet kozen en de invloed die de oorlogservaringen kunnen hebben op het verdere leven.

Start de Levensverhalen.


Henk van Moock
Henk van Moock

Een volksjongen uit de Amsterdamse Jordaan, groeit op in zeer armoedige omstandigheden. Hij raakt als communist al in de jaren dertig betrokken bij de opvang van vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Na het uitbreken van de oorlog speeld hij een rol bij de werkverschaffingsstakingen, en bij de Februaristaking tegen de anti-joodse maatregelen. Kort daarna wordt hij gearresteerd. Vier jaar lang verblijft hij in tien verschillende concentratiekampen, waaronder Auschwitz en Mauthausen, maar hij overleeft dankzij zijn grote strijdvaardigheid.


­Jan van Borssum Buisman
Jan van Borssum Buisman

Een Delftse student uit een artistiek milieu raakt betrokken bij het studentenverzet en in 1942 reist Jan door bezet België en Frankrijk naar Zwitserland. Hij wordt gevraagd om te werken voor de Zwitserse Weg, een spionageroute tussen Nederland en Genève. Als geheim agent reist hij illegaal terug naar Nederland om een geheime zending op te halen en hij werkt aan de vervaardiging van microfilms. In 1943 komt zijn groep in conflict met de OD (Orde Dienst), de verzetsgroep van Nederlandse militairen, waarbij zijn broer actief is. Het wordt een pijnlijke kwestie, waar ook na de oorlog nog veel over te doen is. Jan wil alles liever vergeten.
Hij wordt beeldhouwer en stort zich op de kunst.


Bep Stenger
Bep Stenger

Dochter van een officier in Nederlands-Indië leeft in het mondaine koloniale milieu, dat vol zelfvertrouwen is over de positie van de Nederlandse bevolking in Indië. De Japanse bezetting en de hierdoor naar buiten komende opstandigheid van de inheemse bevolking, maakt hieraan een abrupt einde. Alle Nederlanders komen in kampen terecht. Bep raakt betrokken bij een verzetsgroep, die zorgt voor de bevoorrading van een groep militairen, die vanuit de bergen guerrilla voert. De bevolking is grotendeels vijandig gezind en de Japanners onderdrukken het verzet met harde hand. Ook Bep Stenger wordt opgepakt. Ze heeft grote steun aan de onderlinge solidariteit in de vrouwengevangenissen. Na de Japanse capitulatie volgt geen bevrijding, omdat de Indonesische nationalisten de strijd aan gaan tegen de Nederlanders. Tegen haar zin moet Bep haar vaderland verlaten.


Fons Mertens
Fons Mertens

Een jonge Limburgse onderwijzer maakt al kort na het uitbreken van de oorlog een illegaal krantje. Hij neemt dit zelf niet zo serieus, maar de Duitsers dreigen hem te arresteren. Hij verlaat zijn woonplaats Nunhem en raakt in Sevenum betrokken bij de onderduikhulp. Hij beschrijft gedetailleerd de praktische gang van zaken in het verzet. In september 1944 wordt het afgelegen Sevenum frontgebied. Na een grote razzia duikt Fons met anderen onder in een kruipruimte onder het Patronaatsgebouw, waar Duitse militairen zijn ingekwartierd.


Siet Tammens
Siet Tammens

Dochter van een welgestelde Groningse boer gaat hulp bieden als de jodenvervolging begint. Ze wordt, als een van de weinige vrouwen, een kopstuk in het georganiseerde verzet. Ze neemt beslissingen over overvallen en liquidaties. In 1944 wordt ze gearresteerd en ter dood veroordeeld, maar het vonnis wordt niet voltrokken en ze wordt op het Duitse waddeneiland Borkum gevangen gezet. Na de oorlog stort ze in. Ze moet verantwoording afleggen aan mensen die tijdens de bezetting aan de zijlijn zijn blijven staan. Doordat ze is verkracht door een Duitse bewaker kan ze geen kinderen meer krijgen. Teleurgesteld vertrekt ze naar Curaçao. Pas na haar pensioen keert ze terug naar Groningen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor