Geallieerde invasie

‘Om kwart voor zes ’s ochtends werd ik wakker door sirenes. Het geluid kwam van vliegtuigen. Ik liep met mijn familieleden naar het terras. Uit de lucht vielen duizenden pamfletten. Ze waren geschreven in het Frans en in het Arabisch, en bedrukt met de portretten van de Amerikaanse president Roosevelt en van generaal Eisenhower.
De tekst luidde dat de Amerikanen waren gekomen met het enige doel de gemeenschappelijke vijand te verslaan. Niet veel later hoorden we in de verte kanonschoten. Het geluid kwam steeds dichterbij. De muren van ons huis trilden ervan. Dit duurde een paar uur.’

een inwoner van Casablanca

Amerikanen in Marokko
Op 8 november 1942bereiken geallieerde soldaten onder leiding van de Amerikanen de Marokkaanse kust. Zij willen Marokko bevrijden van het pro-Duitse Franse bestuur. De sultan steunt de geallieerden. Veel van zijn onderdanen zijn blij, vooral de joden.

Na drie dagen van hevige gevechten sluiten ook de Franse bevelhebbers zich aan bij de geallieerden. Het duurt nog maanden voordat de anti-joodse maatregelen worden ingetrokken en alle gevangenen uit de kampen zijn bevrijd.

Marokkanen in het Vrije Franse Leger
In januari 1943 besluiten de geallieerden op een conferentie in de Marokkaanse stad Casablanca om ook Marokkaanse soldaten in te zetten voor de bevrijding van Noord-Afrika en Europa. Deze Marokkaanse soldaten worden onderdeel van het Vrije Franse leger, onder leiding van generaal De Gaulle.

Dit Franse leger bestaat uit militairen die zich buiten Frankrijk verzetten tegen het pro-Duitse Franse bewind. De geallieerden verwachten veel van de 'goums', die goed kunnen vechten in berggebieden.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor