Geallieerde invasie

‘Om kwart voor zes ’s ochtends werd ik wakker door sirenes. Het geluid kwam van vliegtuigen. Ik liep met mijn familieleden naar het terras. Uit de lucht vielen duizenden pamfletten. Ze waren geschreven in het Frans en in het Arabisch, en bedrukt met de portretten van de Amerikaanse president Roosevelt en van generaal Eisenhower.
De tekst luidde dat de Amerikanen waren gekomen met het enige doel de gemeenschappelijke vijand te verslaan. Niet veel later hoorden we in de verte kanonschoten. Het geluid kwam steeds dichterbij. De muren van ons huis trilden ervan. Dit duurde een paar uur.’

een inwoner van Casablanca

Amerikanen in Marokko
Op 8 november 1942bereiken geallieerde soldaten onder leiding van de Amerikanen de Marokkaanse kust. Zij willen Marokko bevrijden van het pro-Duitse Franse bestuur. De sultan steunt de geallieerden. Veel van zijn onderdanen zijn blij, vooral de joden.

Na drie dagen van hevige gevechten sluiten ook de Franse bevelhebbers zich aan bij de geallieerden. Het duurt nog maanden voordat de anti-joodse maatregelen worden ingetrokken en alle gevangenen uit de kampen zijn bevrijd.

Marokkanen in het Vrije Franse Leger
In januari 1943 besluiten de geallieerden op een conferentie in de Marokkaanse stad Casablanca om ook Marokkaanse soldaten in te zetten voor de bevrijding van Noord-Afrika en Europa. Deze Marokkaanse soldaten worden onderdeel van het Vrije Franse leger, onder leiding van generaal De Gaulle.

Dit Franse leger bestaat uit militairen die zich buiten Frankrijk verzetten tegen het pro-Duitse Franse bewind. De geallieerden verwachten veel van de 'goums', die goed kunnen vechten in berggebieden.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor