Joodse vluchtelingen

We arriveerden in een plaatsje in de woestijn. Een paar honderd joden kwamen terug uit de Sahara, waar ze werkten aan de beruchte Trans-Sahara Spoorlijn. Ze zagen er verschrikkelijk uit, uitgehongerd, ziek, met enkel wat vieze vodden als kleren. Ze vertelden ons vreselijke verhalen over hoe ze behandeld werden in het kamp. Maar ze hoefden dat eigenlijk niet te vertellen; als je ze zag wist je al wat ze hadden meegemaakt.
dagboekaantekening van de Noorse zeeman John Rudzin, gevangene in kamp Berguent

Tijdens de oorlog vluchten duizenden joden vanuit Europa naar Marokko, op weg naar Amerika. Ze steken de Middellandse Zee over naar de Marokkaanse havensteden Casablanca en Tanger. Sommige vluchtelingen hebben van joodse hulporganisaties reispapieren gekregen, waarmee ze veilig door Marokko kunnen reizen.

Kampen in Marokko
Joodse vluchtelingen zonder reispapieren worden in Marokko opgepakt en in kampen gestopt, samen met andere gevangenen. De kampen worden bewaakt door Franse militairen. De gevangenen moeten twaalf uur per dag hard werken in de woestijn.

Ze krijgen weinig eten en vervuild drinkwater. Voor straf krijgen ze stokslagen. Soms worden ze zelfs vastgebonden in een kuil of opgesloten in een kooi van prikkeldraad onder de gloeiende zon. In Marokko zijn tijdens de oorlog ongeveer twintig kampen, onder andere in Berguent, Settat en Boudenib.

‘We zijn nu slaven in de ware zin van het woord, onder nazi-regime. We worden om vijf uur ’s morgens gewekt en om half zes krijgen we een kop koffie, een klein stukje brood en een sardientje, op dat ontbijt moeten we tot het middageten werken.
Sinds we geïnterneerd zijn, hebben we altijd honger. Water is een delicatesse! We slapen op zand en modder, in hutten van opgedroogde modder zonder deuren en ramen. Velen van ons kregen malaria, en een van ons is in dit kamp overleden.’

dagboekaantekening van de Noorse zeeman John Rudzin, gevangene in kamp Settat

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor