Streven naar onafhankelijkheid

‘De Fransen zijn hun belofte dat Marokko na de oorlog onafhankelijk zou worden niet nagekomen. Mijn vader is door de Fransen gevangen genomen omdat hij streed voor een onafhankelijk Marokko. De andere familieleden leefden in angst en konden moeilijk aan eten komen. Ze mochten hun land niet bewerken of zich buiten hun stad of dorp begeven. Ik vond dit zeer onrechtvaardig.’
Moughit Ben Daoud

Marokkaans nationalisme
Kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt de eerste nationalistische politieke organisatie in Marokko opgericht. De nationalistenwillen dat de Marokkanen meer te vertellen krijgen over het bestuur van het land. Tijdens de oorlog neemt het streven naar meer zelfstandigheid toe.

Onafhankelijkheidspartij
In 1944 wordt in Marokko de Istiqlal-partij (Onafhankelijkheidspartij) opgericht, die volledige onafhankelijkheid wil. De leiders van de partij worden door de Fransen gearresteerd, en een opstand in Fèswordt hardhandig onderdrukt.

Onafhankelijkheid pas in 1956
De sultan hoopt dat Marokko onafhankelijk wordt als beloning voor zijn steun aan de geallieerden. Maar de eerste jaren na de oorlog verandert er weinig. De nationalisten worden ongeduldig. In 1947 eist ook de sultan zelfstandigheid.

Aïd el Istiqlal
Maar de Fransen blijven de nationalisten bestrijden. Pas in 1956 wordt Marokko volledig onafhankelijk. Elk jaar viert Marokko op 18 november Aïd el Istiqlal, de dag van de onafhankelijkheid.


Het is zinvol om de geschiedenis van de Marokkanen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, en de rol die ze bij de bevrijding van Europa hebben gespeeld niet te vergeten. Het is belangrijk dat we er allemaal iets van weten, zowel Nederlanders als Marokkanen. Dankzij de geallieerden, waaronder ook Marokkaanse soldaten, hebben we hier vrijheid die we moeten koesteren en onderhouden.'
Ad van Dijk

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor