Streven naar onafhankelijkheid

‘De Fransen zijn hun belofte dat Marokko na de oorlog onafhankelijk zou worden niet nagekomen. Mijn vader is door de Fransen gevangen genomen omdat hij streed voor een onafhankelijk Marokko. De andere familieleden leefden in angst en konden moeilijk aan eten komen. Ze mochten hun land niet bewerken of zich buiten hun stad of dorp begeven. Ik vond dit zeer onrechtvaardig.’
Moughit Ben Daoud

Marokkaans nationalisme
Kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt de eerste nationalistische politieke organisatie in Marokko opgericht. De nationalistenwillen dat de Marokkanen meer te vertellen krijgen over het bestuur van het land. Tijdens de oorlog neemt het streven naar meer zelfstandigheid toe.

Onafhankelijkheidspartij
In 1944 wordt in Marokko de Istiqlal-partij (Onafhankelijkheidspartij) opgericht, die volledige onafhankelijkheid wil. De leiders van de partij worden door de Fransen gearresteerd, en een opstand in Fèswordt hardhandig onderdrukt.

Onafhankelijkheid pas in 1956
De sultan hoopt dat Marokko onafhankelijk wordt als beloning voor zijn steun aan de geallieerden. Maar de eerste jaren na de oorlog verandert er weinig. De nationalisten worden ongeduldig. In 1947 eist ook de sultan zelfstandigheid.

Aïd el Istiqlal
Maar de Fransen blijven de nationalisten bestrijden. Pas in 1956 wordt Marokko volledig onafhankelijk. Elk jaar viert Marokko op 18 november Aïd el Istiqlal, de dag van de onafhankelijkheid.


Het is zinvol om de geschiedenis van de Marokkanen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, en de rol die ze bij de bevrijding van Europa hebben gespeeld niet te vergeten. Het is belangrijk dat we er allemaal iets van weten, zowel Nederlanders als Marokkanen. Dankzij de geallieerden, waaronder ook Marokkaanse soldaten, hebben we hier vrijheid die we moeten koesteren en onderhouden.'
Ad van Dijk

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor