De bevrijding van Europa

'Het ongelofelijke is gebeurd. De Marokkaanse soldaten hebben onze linie doorbroken en veroverd.'
de Duitse opperbevelhebber schrijft aan Hitler over de slag bij Monte Cassino

Marokkanen in Normandië, Zuid-Frankrijk en Italië
Ongeveer 70.000 Marokkanenvechten voor de bevrijding van Europa. Ze nemen deel aan drie grote militaire operaties: de landing in Normandië (D-day), de invasie van Zuid-Frankrijk en vooral aan de strijd in Italië.

In de zomer van 1943 gaan honderden goums met hun paarden en muilezels per boot naar Italië. Ze veroveren Sicilië. In de winter zijn duizenden Marokkaanse soldaten gelegerd in het berggebied van Midden-Italië. De geallieerden willen hier de Duitsers verslaan om de weg naar Rome vrij te maken.Monte Cassino

Het blijkt moeilijk. Het is ijskoud. De bergpaden zijn onbegaanbaar voor de Amerikaanse tanks. Na hevige bombardementen bij Monte Cassino lukt het Marokkaanse soldaten om door de Duitse linie heen te breken.

Nederland
Voor zover valt na te gaan hebben geen Marokkaanse militairen bij de strijd op Nederlands grondgebied in 1944 - 1945 het leven gelaten. Marokkaanse eenheden dan wel Franse eenheden (grotendeels) gevuld met militairen van Marokkaanse afkomst zijn bij de geallieerde campagne op Nederlands grondgebied niet ingezet.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor