Joden in Marokko

In het Franse deel van Marokko wonen voor de Tweede Wereldoorlog bijna 200.000 joden. Het contact tussen de joden en de moslims is over het algemeen goed.

Antisemitisme neemt toe na Franse nederlaag
Dit verandert als het Franse leger zich in 1940 overgeeft aan Duitsland. Frankrijk krijgt een pro-Duitse regering. De Franse machthebbers in Marokko moeten deze regering gehoorzamen. Het antisemitisme in Marokko neemt toe.

Er worden anti-joodse maatregelen ingevoerd. De joden mogen niet meer met hun handelswaar op de markt staan, ze mogen niet bij de overheid werken en ze mogen niet overal meer wonen.

Sultan Mohammed V verzet zichtegen deze maatregelen. Hij zegt: 'Alle onderdanen beschouw ik als mijn kinderen. Dat geldt ook voor de joden.' De sultan vraagt zijn moslimonderdanen om de joden goed te behandelen. Toch kan de sultan niet voorkomen dat honderden joodse ambtenaren worden ontslagen.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor