de reis

Voor mijn verjaardag had ik een mooi leesboek gekregen. In het schip was het ineens weg. Ik vond het terug bij een jongetje. Ik gaf hem een enorme mep. Dat was niet aardig, maar het was mijn boek! 
Fenna
 
‘Ik was bang voor jongetjes die sterker waren en een grote bek hadden.’
Frans
 
‘Van die soep moet je je niet teveel voorstellen, wat kool met water en misschien wat restjes aardappel erin.’
Jack
 
‘Zo’n heimwee had die jongen! Toen hebben ze een schipper gevonden die hem mee terug nam naar Amsterdam over het IJsselmeer.’
Jan
 
Ik schreef onderweg een briefje naar huis. ‘Alle kinderen hebben haast wat aan eten bij zich, ik vind het jammer dat ik niets bij mij heb, want we krijgen haast niets en ik heb net weer overgegeven, omdat ik zo’n honger heb, maar maak je niet ongerust hoor, want misschien moet het nog komen.’
‘Ik werd op een handkar gelegd en toen zijn ze adressen afgegaan van mensen die zich hadden opgegeven. Maar niemand wou mij hebben.’
Nelly
 
‘We werden beschoten! De schipper riep: rennen en zoek dekking! Ik heb toen achter een dijkje van angst in mijn broek geplast. Het schrijnende gevoel van mijn dijen in die pisbroek…’
Paul
 
‘We mochten niet huilen, we moesten weer flink zijn. Stil zijn, want er kon controle komen onderweg.’
Tineke
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor