Hongerwinter

September 1944. De Duitsers hebben voedseltransporten vanuit de landbouwgebieden in het noorden en oosten naar het stedelijke westen van Nederland verboden. Het transport blijft moeilijk nadat het verbod begin november wordt opgeheven. Het is chaos en de Duitsers nemen ook voedsel in beslag. In winkels is bijna niets meer te koop.
 
Ook de aanvoer van kolen uit het bevrijde zuiden van Nederland valt weg. Gas en elektriciteit worden afgesloten. Centrale keukens, of gaarkeukens, worden ingericht. Daar wordt voor honderden mensen tegelijk noodvoedsel gekookt. De porties zijn karig en worden steeds kleiner. Hongersnood breekt uit. Er sterven mensen van de honger en tienduizenden kinderen in de grote steden in het westen zijn ernstig ondervoed.
Omdat gas en elektriciteit zijn afgesloten gebruiken mensen olie- en carbidlampen. Er is zo weinig voedsel, dat winkels suikerbieten en tulpenbollen gaan verkopen. Suikerbieten worden gemalen of gestampt en van de pulp worden bijvoorbeeld met een wafelijzer op de kachel koeken gebakken. Tulpenbollen kunnen worden gebruikt in de stamppot. Met een pan of emmertje wordt eten gehaald bij de gaarkeuken.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor