Wie mag er naar de boeren?

Bij de lokale Interkerkelijke Bureaus moeten kinderen een aanmeldingsformulier en een verklaring van de huisarts laten zien. Ze worden vervolgens medisch gekeurd en verdeeld in urgentieklassen:
  • I is dringend noodzakelijk
  • II noodzakelijk
  • III gewenst
  • IV niet noodzakelijk
  • V ongewenst

Kinderen vallen in klasse V omdat ze bijvoorbeeld hoofdluis of schurft hebben, ziek zijn of nog in bed plassen. Ze kunnen na genezing worden herkeurd en alsnog worden geëvacueerd.

In Den Haag valt bijna 40% van de gekeurde kinderen in de eerste twee klassen. Meer dan een kwart valt in klasse I. De meesten in deze groep wegen meer dan 20% onder hun normale gewicht.

Ook de Nederlandsche Volksdienst voert medische keuringen uit om vast te stellen welke kinderen geëvacueerd moeten worden. Andere organisaties hebben geen vaste selectieprocedures.

Drieklapkaart
Voor kinderen die het IKB evacueert wordt een ‘drieklapkaart’ ingevuld met een verklaring van de huisarts. Ouders moeten verklaren de organisatie niet aansprakelijk te stellen als er met hun kind iets misgaat tijdens de reis of het verblijf bij de pleegfamilie.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam