1940 – In Engeland

Vertrek naar Engeland
Op 10 mei vallen Duitse troepen Nederland binnen. Hun opmars verloopt snel. Prins Bernhard wordt op 12 mei met zijn vrouw en kinderen naar IJmuiden gebracht in een geldtransportwagen van de Nederlandsche Bank. Met een Britse torpedobootjager vertrekken ze naar Engeland. De volgende dag volgt koningin Wilhelmina.

Wilhelmina naar Canada
Twee weken later neemt Bernhard afscheid van zijn gezin, dat voor de veiligheid naar Canada vertrekt. De prins blijft met Wilhelmina in Londen. Hij wordt haar steun en toeverlaat. Samen maken ze de zware Duitse bombardementen op de Britse hoofdstad mee.

Geallieerden
Bernhard – dankzij Wilhelmina bevorderd tot kapitein-ter-zee en kolonel – wil zich graag inzetten voor de geallieerde zaak. De Britse geheime dienst wantrouwt hem echter vanwege zijn Duitse afkomst.

Toch wordt de prins in het najaar benoemd tot hoofdverbindingsofficier tussen de Nederlandse en de Britse strijdkrachten. In september neemt hij vlieglessen bij de Britse RAF (Royal Air Force ). Ook richt hij het Prins Bernhard Fonds op, dat met succes geld inzamelt voor de aanschaf van oorlogsmaterieel.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor