1941 – Aan het werk

Druk
Bernhard heeft veel te doen. Hij bezoekt de Nederlandse ministeries in Londen, is aanwezig bij officiële gelegenheden en heeft contacten met het bedrijfsleven. Ook voert Bernhard inspecties uit bij de Nederlandse strijdkrachten, zoals de Prinses Irene Brigade: het leger van naar Engeland uitgeweken Nederlandse militairen.

Vliegbrevet
De prins blijft tijd vrijmaken voor zijn vlieglessen. In april krijgt hij zijn vliegbrevet, de felbegeerde ‘wings’. Zijn instructeur vreest dat Bernhard de duizend vlieguren niet zal halen, omdat de prins graag risico’s neemt. Nog geen half jaar later slaat Bernhard bij een landing over de kop. Hij komt met de schrik vrij, en maakt zelfs een foto van het wrak.

Transatlantisch
In juni vliegt Bernhard voor de eerste keer naar Canada om zijn gezin te zien. Samen met Juliana reist hij vervolgens naar de Verenigde Staten, waar het prinselijk paar te gast is bij president Roosevelt in het Witte Huis. Daarna vliegt Bernhard terug naar Engeland. Zijn eerste transatlantische reis zit erop.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide