1942 – De oceaan over

Oncomfortabel
Transatlantische vluchten zijn in de jaren veertig nog een ware beproeving. De reis duurt vreselijk lang en de vliegtuigen zijn zeer oncomfortabel. Toch vliegt Bernhard in 1942 een paar keer de oceaan over.

Even bij elkaar
In april gaat hij naar zijn gezin in Canada. In de zomermaanden volgt een tweede overtocht. Nu bezoekt Bernhard als verbindingsofficier Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten een opleiding krijgen tot gevechtspiloot.

Na afloop van de inspecties gaat hij naar het vakantiehuis in Massachusetts waar Juliana en de kinderen verblijven. Daar is ook Wilhelmina, die ondanks haar vliegangst de Atlantische Oceaan is overgestoken om haar dochter en kleindochters te zien. Voor het eerst sinds lange tijd is de koninklijke familie weer bij elkaar.

Antillen en Suriname
Bernhards langste reis volgt dat najaar. Na een kort bezoek aan zijn gezin vliegt hij naar de Antillen en Suriname. Voor het eerst sinds honderd jaar brengt een lid van het koninklijk huis een bezoek aan de koloniën in de West. De prins wordt geestdriftig ontvangen; de bevolking is de Oranjes niet vergeten.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)