1942 – De oceaan over

Oncomfortabel
Transatlantische vluchten zijn in de jaren veertig nog een ware beproeving. De reis duurt vreselijk lang en de vliegtuigen zijn zeer oncomfortabel. Toch vliegt Bernhard in 1942 een paar keer de oceaan over.

Even bij elkaar
In april gaat hij naar zijn gezin in Canada. In de zomermaanden volgt een tweede overtocht. Nu bezoekt Bernhard als verbindingsofficier Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten een opleiding krijgen tot gevechtspiloot.

Na afloop van de inspecties gaat hij naar het vakantiehuis in Massachusetts waar Juliana en de kinderen verblijven. Daar is ook Wilhelmina, die ondanks haar vliegangst de Atlantische Oceaan is overgestoken om haar dochter en kleindochters te zien. Voor het eerst sinds lange tijd is de koninklijke familie weer bij elkaar.

Antillen en Suriname
Bernhards langste reis volgt dat najaar. Na een kort bezoek aan zijn gezin vliegt hij naar de Antillen en Suriname. Voor het eerst sinds honderd jaar brengt een lid van het koninklijk huis een bezoek aan de koloniën in de West. De prins wordt geestdriftig ontvangen; de bevolking is de Oranjes niet vergeten.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide