1942 – De oceaan over

Oncomfortabel
Transatlantische vluchten zijn in de jaren veertig nog een ware beproeving. De reis duurt vreselijk lang en de vliegtuigen zijn zeer oncomfortabel. Toch vliegt Bernhard in 1942 een paar keer de oceaan over.

Even bij elkaar
In april gaat hij naar zijn gezin in Canada. In de zomermaanden volgt een tweede overtocht. Nu bezoekt Bernhard als verbindingsofficier Nederlandse militairen die in de Verenigde Staten een opleiding krijgen tot gevechtspiloot.

Na afloop van de inspecties gaat hij naar het vakantiehuis in Massachusetts waar Juliana en de kinderen verblijven. Daar is ook Wilhelmina, die ondanks haar vliegangst de Atlantische Oceaan is overgestoken om haar dochter en kleindochters te zien. Voor het eerst sinds lange tijd is de koninklijke familie weer bij elkaar.

Antillen en Suriname
Bernhards langste reis volgt dat najaar. Na een kort bezoek aan zijn gezin vliegt hij naar de Antillen en Suriname. Voor het eerst sinds honderd jaar brengt een lid van het koninklijk huis een bezoek aan de koloniën in de West. De prins wordt geestdriftig ontvangen; de bevolking is de Oranjes niet vergeten.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)