1943 – Op wereldreis

Spannende vlucht
In januari vertrekt Bernhard naar Canada voor de geboorte van prinses Margriet. Hij heeft de smaak van het vliegen te pakken. Hij meldt zich aan als ferry pilot om een nieuwe Amerikaanse bommenwerper – besteld door de Nederlandse Marine Vliegdienst in Engeland – naar het oorlogsfront in Europa te vliegen.

Dit is een spannende onderneming, want de pas gebouwde toestellen vertonen vaak mankementen. Bernhard gebruikt de reis om zijn internationale contacten flink uit te breiden. De camera’s gaan mee.

Zuid-Amerika - Afrika - Engeland
De vlucht met de bommenwerper gaat via Zuid-Amerika naar Afrika; hier is de afstand over de oceaan het kortste. In Egypte maakt hij persoonlijk kennis met koning Faroek. Daarna vliegt hij via Libië naar het woestijnfront in Tunesië, waar hij generaal Montgomery ontmoet. Hoewel het niet echt klikt tussen de twee poseert ‘Monty’ voor Bernhards camera.

Bernhard reist verder naar het hoofdkwartier van generaal Eisenhower in Algiers. In maart zet de prins het toestel veilig neer op Engelse bodem, na een reis van 82 vlieguren.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor