1943 – Op wereldreis

Spannende vlucht
In januari vertrekt Bernhard naar Canada voor de geboorte van prinses Margriet. Hij heeft de smaak van het vliegen te pakken. Hij meldt zich aan als ferry pilot om een nieuwe Amerikaanse bommenwerper – besteld door de Nederlandse Marine Vliegdienst in Engeland – naar het oorlogsfront in Europa te vliegen.

Dit is een spannende onderneming, want de pas gebouwde toestellen vertonen vaak mankementen. Bernhard gebruikt de reis om zijn internationale contacten flink uit te breiden. De camera’s gaan mee.

Zuid-Amerika - Afrika - Engeland
De vlucht met de bommenwerper gaat via Zuid-Amerika naar Afrika; hier is de afstand over de oceaan het kortste. In Egypte maakt hij persoonlijk kennis met koning Faroek. Daarna vliegt hij via Libië naar het woestijnfront in Tunesië, waar hij generaal Montgomery ontmoet. Hoewel het niet echt klikt tussen de twee poseert ‘Monty’ voor Bernhards camera.

Bernhard reist verder naar het hoofdkwartier van generaal Eisenhower in Algiers. In maart zet de prins het toestel veilig neer op Engelse bodem, na een reis van 82 vlieguren.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor