1944 – Bevelhebber BS

Bemanningslid
Bernhard is onder de indruk van zijn bezoeken aan het front en de ontmoetingen met de militaire top. Hij wil zelf graag een actievere rol in de strijd spelen. Als bemanningslid van een bommenwerper neemt hij in de zomer deel aan enkele militaire operaties boven Europa.

Invloed Wilhelmina
Ook Wilhelmina zet zich in voor haar schoonzoon. Ze ziet hem graag op een invloedrijke positie. De afgelopen jaren heeft ze hem keer op keer bevorderd; de prins is inmiddels vice-admiraal bij de marine en luitenant-generaal bij de landmacht. De koningin wil hem nu benoemen tot opperbevelhebber van de Nederlandse land- en zeestrijdkrachten.

Maar generaal Eisenhower, opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten, wijst dit af. Bernhard zou met zijn geringe militaire ervaring slechts een overbodige tussenschakel zijn. Als compromis wordt de prins benoemd tot bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten ‘onder opperbevel van Eisenhower’.

Naar bevrijd Nederland
In die functie arriveert Bernhard met zijn staf begin september op het Europese vasteland. Vanuit zijn hoofdkwartier in België maakt hij verkenningsvluchten boven het oorlogsfront in Nederland. Diezelfde maand nog wordt de prins enthousiast verwelkomd in de eerste bevrijde stad van Nederland: Maastricht.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor