1944 – Bevelhebber BS

Bemanningslid
Bernhard is onder de indruk van zijn bezoeken aan het front en de ontmoetingen met de militaire top. Hij wil zelf graag een actievere rol in de strijd spelen. Als bemanningslid van een bommenwerper neemt hij in de zomer deel aan enkele militaire operaties boven Europa.

Invloed Wilhelmina
Ook Wilhelmina zet zich in voor haar schoonzoon. Ze ziet hem graag op een invloedrijke positie. De afgelopen jaren heeft ze hem keer op keer bevorderd; de prins is inmiddels vice-admiraal bij de marine en luitenant-generaal bij de landmacht. De koningin wil hem nu benoemen tot opperbevelhebber van de Nederlandse land- en zeestrijdkrachten.

Maar generaal Eisenhower, opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten, wijst dit af. Bernhard zou met zijn geringe militaire ervaring slechts een overbodige tussenschakel zijn. Als compromis wordt de prins benoemd tot bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten ‘onder opperbevel van Eisenhower’.

Naar bevrijd Nederland
In die functie arriveert Bernhard met zijn staf begin september op het Europese vasteland. Vanuit zijn hoofdkwartier in België maakt hij verkenningsvluchten boven het oorlogsfront in Nederland. Diezelfde maand nog wordt de prins enthousiast verwelkomd in de eerste bevrijde stad van Nederland: Maastricht.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor