1945 – ‘Finest hours’

Onderhandelingen
Vanuit zijn nieuwe hoofdkwartier in Breda doorkruist Bernhard per jeep, en met zijn camera op zak, de getroffen oorlogsgebieden. Hij bezoekt de pas bevrijde Nederlandse steden in de zuidelijke, oostelijke en noordelijke provincies.

In maart gaat hij naar het geallieerde hoofdkwartier in Reims. Hij gebruikt zijn contacten met de geallieerde top goed. Eind april is hij bij de onderhandelingen tussen de geallieerden en de Duitsers over voedseldroppings boven het hongerende westen van Nederland.

Wapenstilstand tekenen
Op 5 mei is het zover. In hotel ‘De Wereld’ in Wageningen wordt de wapenstilstand getekend tussen de geallieerden en de Duitse generaal Blaskowitz. Bernhard arriveert in stijl in de gevorderde Mercedes-cabriolet van de Duitse rijkscommissaris Seyss-Inquart. Na afloop brengt hij verslag uit aan de toegestroomde journalisten.

Westelijke provincies
Aan vijf jaar bezettingsleed is een einde gekomen. Bernhard maakt een rondrit door de westelijke provincies. Hij bekijkt en fotografeert de oorlogsschade. De prins is aanwezig bij militaire bevrijdingsparades en wordt in verschillende steden feestelijk onthaald.

Maar de roerige oorlogsperiode is voor Bernhard pas echt voorbij met de terugkeer van Juliana en de kinderen in Nederland. Vanzelfsprekend legt Bernhard ook dit moment vast op de gevoelige plaat.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor