1945 – ‘Finest hours’

Onderhandelingen
Vanuit zijn nieuwe hoofdkwartier in Breda doorkruist Bernhard per jeep, en met zijn camera op zak, de getroffen oorlogsgebieden. Hij bezoekt de pas bevrijde Nederlandse steden in de zuidelijke, oostelijke en noordelijke provincies.

In maart gaat hij naar het geallieerde hoofdkwartier in Reims. Hij gebruikt zijn contacten met de geallieerde top goed. Eind april is hij bij de onderhandelingen tussen de geallieerden en de Duitsers over voedseldroppings boven het hongerende westen van Nederland.

Wapenstilstand tekenen
Op 5 mei is het zover. In hotel ‘De Wereld’ in Wageningen wordt de wapenstilstand getekend tussen de geallieerden en de Duitse generaal Blaskowitz. Bernhard arriveert in stijl in de gevorderde Mercedes-cabriolet van de Duitse rijkscommissaris Seyss-Inquart. Na afloop brengt hij verslag uit aan de toegestroomde journalisten.

Westelijke provincies
Aan vijf jaar bezettingsleed is een einde gekomen. Bernhard maakt een rondrit door de westelijke provincies. Hij bekijkt en fotografeert de oorlogsschade. De prins is aanwezig bij militaire bevrijdingsparades en wordt in verschillende steden feestelijk onthaald.

Maar de roerige oorlogsperiode is voor Bernhard pas echt voorbij met de terugkeer van Juliana en de kinderen in Nederland. Vanzelfsprekend legt Bernhard ook dit moment vast op de gevoelige plaat.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor