Rembrandt in de propaganda 1940-1945

Nationaal-socialistisch gedachtegoed
Van mei 1940 tot mei 1945 is Nederland door nazi-Duitsland bezet. De Duitse bezetters hopen bij de Nederlanders sympathie te winnen voor een nationaal-socialistisch Groot Germaans rijk, waar Nederland deel van uitmaakt. De Nederlandse helden moeten daarom worden ingepast in het nationaal-socialistische gedachtegoed, dat uitgaat van de superioriteit van het Germaanse ras.

Nieuw nationaal symbool
Ook hebben de nieuwe machthebbers behoefte aan een nieuw nationaal symbool dat de plaats kan innemen van de koninklijke familie, die naar Engeland en Canada is uitgeweken. De Nederlandse held die hiervoor het meest in aanmerking komt is de schilder Rembrandt van Rijn.

Rembrandt heeft ook in Duitsland een heldenstatus. Hij wordt  gezien als een grote kunstenaar met typisch Germaanse ‘volkse kracht’: ondanks tegenslagen bleef hij trouw aan zichzelf.

Afdeling propaganda
De Duitsers richten in Nederland een Departement van Volksvoorlichting en Kunsten op met een afdeling propaganda, die wordt bemand door Nederlandse nationaal-socialisten. Zij gaan Rembrandt in beeld brengen als boegbeeld van de Germaans-Nederlandse cultuur.

Rembrandt mania
Er komen Rembrandtherdenkingen en -feesten en er worden een Rembrandtfilm en een Rembrandtopera gemaakt. Het is de bedoeling dat Rembrandts geboortedag – 15 juli – op den duur de belangrijkste nationale feestdag wordt. De Nederlanders lopen er niet warm voor.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor