Rembrandt in de propaganda 1940-1945

Nationaal-socialistisch gedachtegoed
Van mei 1940 tot mei 1945 is Nederland door nazi-Duitsland bezet. De Duitse bezetters hopen bij de Nederlanders sympathie te winnen voor een nationaal-socialistisch Groot Germaans rijk, waar Nederland deel van uitmaakt. De Nederlandse helden moeten daarom worden ingepast in het nationaal-socialistische gedachtegoed, dat uitgaat van de superioriteit van het Germaanse ras.

Nieuw nationaal symbool
Ook hebben de nieuwe machthebbers behoefte aan een nieuw nationaal symbool dat de plaats kan innemen van de koninklijke familie, die naar Engeland en Canada is uitgeweken. De Nederlandse held die hiervoor het meest in aanmerking komt is de schilder Rembrandt van Rijn.

Rembrandt heeft ook in Duitsland een heldenstatus. Hij wordt  gezien als een grote kunstenaar met typisch Germaanse ‘volkse kracht’: ondanks tegenslagen bleef hij trouw aan zichzelf.

Afdeling propaganda
De Duitsers richten in Nederland een Departement van Volksvoorlichting en Kunsten op met een afdeling propaganda, die wordt bemand door Nederlandse nationaal-socialisten. Zij gaan Rembrandt in beeld brengen als boegbeeld van de Germaans-Nederlandse cultuur.

Rembrandt mania
Er komen Rembrandtherdenkingen en -feesten en er worden een Rembrandtfilm en een Rembrandtopera gemaakt. Het is de bedoeling dat Rembrandts geboortedag – 15 juli – op den duur de belangrijkste nationale feestdag wordt. De Nederlanders lopen er niet warm voor.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor