Rembrandtopera

Liberettoprijsvraag
In 1942 besluit de directeur van de Nederlandse Kameropera een opera over Rembrandt te maken. Als componist wordt Henk Badings aangewezen, ‘het voorbeeld van een nationaal-socialistisch kunstenaar’, die in 1941 is onderscheiden met de Rembrandtprijs. De jonge Tom Bouws schrijft de operatekst. Hij wint hiermee de librettoprijsvraag van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten.

De Nachtwacht
Wat begon als een kameropera wordt uiteindelijk een grote opera in drie bedrijven: ‘De Nachtwacht’. Centraal staat de psychische verandering in het leven van Rembrandt, die zich na tegenslag afkeert van uiterlijke pracht om zich te richten op het innerlijk, ook in zijn werk.

Grootse première
Het departement is zo enthousiast over de opera dat het de organisatie naar zich toetrekt. Het wil een grootse première in Amsterdam, uitgevoerd door een Nederlands operagezelschap. Maar ook de Duitse bezetters bemoeien zich ermee. Zij vinden dat de opera tijdens de première in het Duits moet worden opgevoerd door een Duits gezelschap. De conflicten en problemen over de uitvoering, financiering, cast en de locatie van de première vertragen het project. Uiteindelijk is de opera tijdens de oorlogsjaren niet opgevoerd.

“Het is niet mijn bedoeling geweest den genialen schilder uit te beelden. (…) Wat ons vóór alles geboeid heeft is de menselijke tragiek.”
Henk Badings, componist van opera ‘De Nachtwacht’

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor