Rembrandtprijs

Cultuurprijs
In 1935 roept de Duitse ondernemer Alfred Toepfer een belangrijke cultuurprijs in het leven: de Rembrandtprijs. Toepfer is een groot bewonderaar van Julius Langbehn, de schrijver van de bestseller over Rembrandt uit 1890.

Onderlinge banden versterken
Net als Langbehn beschouwt Toepfer Rembrandt als de verpersoonlijking van de Germaanse volksgeest. De Rembrandtprijs is bedoeld om de banden tussen de Germaanse volken onderling te versterken en wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die de Germaanse cultuur uitdraagt in de kunst of de wetenschap.

Politieke instrument
De Duitse propaganda-minister Goebbels maakt de Rembrandtprijs tot een politiek instrument. Hij wil de bezette landen ‘Germaniseren’ en de sterke verwantschap tussen Nederland, Vlaanderen en Duitsland benadrukken. De Rembrandtprijs wordt in 1941 uitgereikt aan de Nederlandse componist Henk Badings en in 1944 aan de Nederlandse germanist Jan de Vries. De Nederlandse schrijver Antoon Coolen weigerde de prijs in 1940 en moest in 1944 onderduiken omdat hij weigerde om mee te werken aan de graafwerken voor de Atlantikwall.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor