Rembrandtfilm

Zie ook de uitzending Rembrandt in de oorlog van Andere Tijden.

Propaganda
Film is een favoriet propagandamiddel van de nazi’s. Film bereikt een groot publiek, en de boodschap kan subtiel worden verpakt in een boeiend verhaal. De Nederlandse filmindustrie komt na de Duitse inval onder directe controle van het
Duitse ministerie van Propaganda onder minister Joseph Goebbels. Filmvertoningen worden aan strikte regels gebonden. Ze moeten het volk laten ervaren dat Nederland deel uitmaakt van het Groot-Germaanse Rijk.

Joodse oplichters
In 1942 wordt in Amsterdam een speelfilm opgenomen over Rembrandt. De Duitse regisseur, Hans Steinhoff, brengt Rembrandt in beeld als belichaming van de Germaans-Nederlandse cultuur. Rembrandt is de geniale kunstenaar die tegenslag en miskenning overwint door zijn volhardende geest, geloof in de kunst en trouw aan zichzelf. In de film wordt gesuggereerd dat Rembrandt door joodse oplichters ten val is gebracht.

Recensies
Op 3 oktober 1942 gaat de film in première in het Rembrandt Theater in Amsterdam in aanwezigheid van NSB-leider Anton Mussert. De film krijgt lovende recensies, maar sommige Nederlandse kranten uiten opvallend forse kritiek: “De Rembrandt, die de Terra filmmaatschappij ons voorzet is onze Rembrandt niet, het is een caricatuur, erger nog: een wanproduct.”


“Laat in de avond bekijk ik nog de nieuwe Rembrandtfilm van regisseur Steinhoff. Jammer genoeg is de film niet dat wat ik ervan had verwacht.”
Joseph Goebbels, de Duitse minister van Propaganda, dagboekaantekening.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor